Agentúru EÚ pre lieky postihol počítačový útok, detaily nemôže poskytnúť

0
Agentúra EÚ pre lieky (Foto: TASR/AP)

Európska agentúra pre lieky (EMA), ktorá má o niekoľko týždňov rozhodnúť, či udelí osobitné schválenie dvom vakcínam proti koronavírusu, v stredu oznámila, že sa stala obeťou počítačového útoku. Informovala o tom aj tlačová agentúra AFP.

Regulačný úrad Európskej únie pre lieky so sídlom v holandskom hlavnom meste Amsterdam uviedol, že prípad už vyšetrujú. Nespresnil však, kedy sa stal, a neposkytol ani ďalšie podrobnosti o tom, na čo sa útok zameriaval.

“EMA sa stala terčom kyberútoku. Agentúra okamžite spustila úplné vyšetrovanie v úzkej spolupráci s policajnými orgánmi a ďalšími príslušnými organizáciami,” uviedla v krátkom vyhlásení.

“EMA nemôže poskytnúť ďalšie podrobnosti, kým prebieha vyšetrovanie. Ďalšie informácie budú dostupné neskôr,” dodala regulačná agentúra.

Pred niekoľkými dňami informovala, že rozhodnutie o podmienečnom schválení vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech urobí počas zasadnutia, ktoré sa bude konať najneskôr 29. decembra.

Rozhodnutie v prípade vakcíny od spoločnosti Moderna by malo nasledovať, a to do 12. januára.

EMA preveruje takisto vakcíny vyvinuté Oxfordskou univerzitou s partnerstve s firmou AstraZeneca a tiež spoločnosťou Johnson & Johnson.

Agentúra sa v marci 2019 presťahovala do Amsterdamu z Londýna, keďže Británia vystúpila z Európskej únie. EMA dohliada na všetky lieky pre 27-člennú EÚ.

Kyberútok na EMA prišiel po sérii varovaní, že môže dôjsť k hekerským útokom súvisiacim s pandémiou koronavírusu.

Británia v júli obvinila hekerov pôsobiacich v Rusku a podporovaných Kremľom, že podnikli útok na laboratóriá vykonávajúce výskum vakcíny proti koronavírusu.

Počítačoví zločinci sa pokúsili zaútočiť aj na niekoľko farmaceutických firiem vyvíjajúcich očkovacie látky, vrátane Johnson & Johnson, Novavax, AstraZeneca, a na juhokórejské laboratóriá, napísal denník Wall Street Journal.

Na španielske laboratóriá zasa údajne zaútočili čínski počítačoví zločinci, napísal v septembri denník El País.

Spoločnosť Microsoft vyzvala v novembri na postihy po sérii kyberútokov, ktoré údajne podnikli štáty a “škodcovia” proti zdravotníckym organizáciám bojujúcim s koronavírusom a narušili ich chod.

Nie je to prvýkrát, čo hekeri napadli medzinárodnú organizáciu sídliacu v Holandsku.

Holandské úrady v roku 2018 vyhostili štyroch údajných ruských tajných agentov po tom, čo sa pokúsili zaútočiť na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu a použili na to zariadenia uložené v zadnej časti auta zaparkovaného v susediacom hoteli, dodala AFP.

- Reklama -