Lockdown od 21. decembra. Už od piatku sa zatvárajú terasy v reštauráciách

0
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) počas tlačovej konferencie k protiepidemickým opatreniam v Bratislave 9. decembra 2020. (Foto: TASR)

Epidemiologická situácia sa zhoršuje a očakáva, že tento trend bude pokračovať, uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí. Na pn je pre covid-19 vyše 2200 zdravotníkov. Kapacita reprofilovaných lôžok presiahla 50 percent a ich obsadenosť má stúpať. Preto prijala vláda nové opatrenia. 21. decembra zavádza lockdown, pohyb medzi okresmi nebude obmedzený.

Fungovanie terás v reštauráciách sa od piatka 11. decembra zakáže. Jedlo budú môcť vydávať už len so sebou.

Od 14. decembra sa sprísnia podmienky pre hotely, vleky a lanovky. Vyžadovať sa bude negatívny test na prítomnosť nového koronavírusu nie starší ako 72 hodín.

Na Slovensku sa od 21. decembra zatvoria všetky obchody s výnimkou potravín, drogérií či lekární. Deťom sa zároveň začnú školské prázdniny. Opatrenie má platiť minimálne tri týždne.

Podniky nad 500 zamestnancov budú musieť od 28. decembra pravidelne testovať svojich ľudí na nový koronavírus.

plán opatrení (Foto: TASR)

Lockdown bude trvať v každom okrese minimálne tri týždne. Nebude však zakázané pohybovať sa medzi okresmi. “Ak budeme mať pod kontrolou situáciu v nemocniciach, postupne podľa incidencie v danom okrese, ich budeme otvárať,” vyhlásil premiér Igor Matovič.  

Hlavný hygienik Ján Mikas doplnil, že kostoly ostanú otvorené, budú v nich platiť rovnaké pravidlá ako doteraz. Ešte pred Vianocami budú podľa neho rokovať s cirkvami, aby dodržiavali povolené limity počas omší.

- Reklama -