Heger: Obnovujeme spoluprácu finančnej správy a polície

0
Na snímke zľava dočasne poverený prezident Policajného zboru Peter Kovařík, minister vnútra Roman Mikulec, podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger a prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka počas tlačovej konferencie Ministerstva financií na tému: Spolupráca štátnych orgánov v boji proti daňovým únikom a tunelovaniu verejného majetku, 9. decembra 2020 v Bratislave. (Foto: TASR)

Finančná správa (FS) SR a polícia sa dohodli na užšej spolupráci. Intenzívnejšie by mali komunikovať aj najnižšie zložky oboch inštitúcií, meniť by sa mala aj legislatíva. V stredu o tom na tlačovej konferencii informoval minister financií Eduard Heger (OĽANO).

“V prvom rade bude spolupráca na operatívnej báze, kde prirodzene má byť, ale, žiaľ, nebola,” povedal Heger. Minister pripomenul, že aj keď sa v minulosti niekedy podklady z FS dostali na políciu, pre nedostatok ďalšej komunikácie sa prípady často nevyriešili.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ocenil, že nový prezident FS Jiří Žežulka našiel okamžite po svojom menovaní s povereným prezidentom polície Petrom Kovaříkom veľa spoločných bodov a tém na spoluprácu. “Ja si uvedomujem, že spolupráca s ministerstvom financií a finančnou správou je v odhaľovaní ekonomickej trestnej činnosti veľmi dôležitá a podstatná,” povedal Mikulec.

Žežulka ako príklad zmien v komunikácii uviedol, že FS umožní správcom dane podávať trestné oznámenia na políciu v prípade podozrení z porušenia zákona samostatne. Doteraz o podaní trestného oznámenia rozhodovala FS centrálne.

“Pokiaľ správca dane, daňový alebo colný úrad príde k záveru, že sú okolnosti, ktoré svedčia o naplnení skutkovej podstaty trestného činu, tak sa obráti na políciu. Doteraz to bolo tak, že musel kontaktovať príslušný kontaktný bod, ktorý sám rozhodol, či bude alebo nebude podané trestné oznámenie. To znamená, že sa vraciame naspäť do normálneho zákonného stavu,” povedal Žežulka.

- Reklama -