Hlasovanie o reforme súdnictva a ústavných zmenách sa posúva

0
Na snímke zľava poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS), nezaradená poslankyňa NR SR Ľubica Laššáková a minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO) počas zasadnutia 18. schôdze parlamentu v utorok 8. decembra 2020 v Bratislave. (Foto: TASR)

Hlasovanie poslancov Národnej rady (NR) SR o reforme súdnictva a s ňou súvisiacich zmenách v Ústave SR sa má posunúť. Potvrdili to predsedovia poslaneckých klubov Michal Šipoš (OĽANO) a Anna Zemanová (SaS). O pozmeňujúcich návrhoch k ústave by mali poslanci rozhodnúť v utorok podvečer, o celej reforme budú zrejme hlasovať v stredu (9. 12.) doobeda, potvrdil Šipoš. Koalícia ešte rokuje o pozmeňujúcich návrhoch. Pôvodne sa malo hlasovať už v utorok dopoludnia.

 “Ešte dnes sa bude rokovať o pozmeňujúcom návrhu pána Baránika. Ostatné by mali prejsť,” povedal Šipoš. Šéfka klubu Za ľudí Jana Žitňanská uviedla, že poslanci zo Za ľudí sú pripravení podporiť všetky pozmeňujúce návrhy.

Poslanec Alojz Baránik (SaS) navrhuje, aby verejnú kontrolu nad činnosťou prokuratúry vykonávali parlament a vláda. OĽANO zase navrhlo skrátenie funkčného obdobia ústavných sudcov či poistku pred zneužitím trestného činu ohýbania práva voči sudcom. Hnutie tiež chce, aby bol ústavný sudca vylúčený z konania a rozhodovania vo veci aj vtedy, ak sa zúčastnil na schvaľovaní návrhu právneho predpisu ako poslanec NR SR či prezident SR.

Pozmeňujúci návrh predložilo aj hnutie Sme rodina. Upraviť by sa ním mal starobný dôchodkový systém. Ten má byť už odobrený koalíciou.

Reforma súdnictva hovorí o zmene zloženia ústavného súdu i súdnej rady. Súčasťou je okrem iného aj návrh na zriadenie Najvyššieho správneho súdu či previerky majetkových pomerov všetkých sudcov. Na schválenie ústavných zmien je potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

- Reklama -