Moldavsko: Ústavný súd zrušil zákon obmedzujúci právomoci nového prezidenta

0
Na archívnej snímke z 3. decembra 2020 novozvolená moldavská prezidentka Maia Sanduová (vpravo) odchádza po vystúpení pred demonštrantmi, ktorí protestujú proti zákonu obmedzujúcom právomoci nového prezidenta pred budovou parlamentu v Kišiňove. Po protestoch desiatok tisíc ľudí zrušil v pondelok 7. decembra ústavný súd v Moldavsku zákon obmedzujúci právomoci nového prezidenta prijatý parlamentom 3. decembra. (Foto: TASR/AP)

Po protestoch desiatok tisíc ľudí zrušil v pondelok ústavný súd v Moldavsku zákon obmedzujúci právomoci nového prezidenta prijatý parlamentom 3. decembra. Informovala o tom agentúra AFP.

Námietku proti zákonu podala proeurópska strana Akcia a solidarita (PAS) novej prezidentky Maie Sanduovej, ktorá zvíťazila v druhom kole volieb konanom 15. novembra. Zákon stanovil, že ministerstvo bezpečnosti a informácií už nebude podriadené hlave štátu, ale parlamentu. Schválil ho jednokomorový parlament, v ktorom má väčšinu Socialistická strana Moldavska (PSRM) podporujúca stále úradujúceho proruského prezidenta Igora Dodona.

Hneď v deň prijatia kontroverzného zákona vyzvala Sanduová na protest pred parlamentom, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 5000 ľudí. V nedeľu nasledovala demonštrácia s desiatkami tisíc účastníkov, ktorí požadovali demisiu vlády a predčasné voľby.

Inaugurácia Sanduovej je plánovaná na koniec decembra. Dodon, ktorého Rusko otvorene podporuje, je prezidentom bývalej sovietskej republiky od roku 2016. Moldavsko so svojimi 3,5 miliónmi obyvateľov patrí medzi najchudobnejšie krajiny Európy.

- Reklama -