Kiseľ z Únie fitness: Nebudeme čakať! Otvárame. Ideme cestou aktívneho odporu, nie násilia

0
Na snímke Pavel Kiseľ z Únie fitnesscentier Slovenska. (Foto: TASR)

Už nebudeme čakať! Podnikatelia v gastro sektore a fitnescentrách sa rozhodli od utorka otvoriť svoje prevádzky pre verejnosť. Spoliehajú sa na protiústavnosť predĺženia núdzového stavu i hygienických vyhlášok. V ParlamentneListy.sk sme sa pozreli konkrétne na posilňovne. Ako to bude reálne pri otvorení vyzerať? Koľko fitiek sa otvorí? A navyše, podľa Pavla Kiseľa z Únie fitness centier Slovenska, problémy fitiek otvorením nekončia, je pred nimi každoročne hluché vianočné obdobie.

Ako to bude dnes v prevádzkach, ktoré otvoria, vyzerať?

Ideme do plnej prevádzky, bez obmedzenia, s takými hygienickými opatreniami, ktoré majú hypermarkety, plus náš nadštandard – dezinfekcia strojov a podobne. Ale tieto opatrenia dodržiavame a robíme aj v štandardnej situácii. To všetko bude zabezpečené. 

Ako budete riešiť v prípade problému možnú dohľadateľnosť ľudí, ktorí prídu bez permanentky a vy na nich nemáte žiaden kontakt?

V prípade, že cvičiaci príde na jednorazový vstup, zapíšeme si jeho telefonický kontakt a meno.

Koľko fitiek podľa vás otvorí?

Ťažko to viem odhadnúť. V rámci únie je to nadpolovičná väčšina, ale k našej iniciatíve sa pridáva veľké množstvo ďalších prevádzok a v tejto chvíli neviem presné číslo. Odhadujem ale, že tých otvorených fitness centier bude asi päťsto (na Slovensku je približne 2300 posilňovní). Žiaľ, veľa fitness centier administratívne nedokončí svoju registráciu v našej únii a preto tie čísla presne neviem. Na sociálnych sieťach však vidíme veľkú podporu naprieč Slovenskom.

Dali ste im nejaký manuál ako sa správať?

Máme síce svoje vlastné právne zastúpenie, ale keďže gastro podobný postup vypracovalo, nechceli sme vymýšľať vymyslené a použijeme ich manuál. Ten sme rozdistribuovali do všetkých prevádzok, budú ho mať vyvesené a budú ho držať. Nielen núdzový stav, ale aj nariadenie hygienika, ktoré majú váhu vyhlášky, sú protiústavné. Zákonné, ale sú v priamom rozpore s ústavou. Ak by však štát začal proti nám postupovať formou sankcií a my sme sa mohli brániť s našou právnou analýzou, tak potrebujeme, aby aspoň jednu prevádzku pokutovali, ale to oni nespravia.

Nebojíte sa pokút? Tie mali byť až do 20 tisíc eur. Premiér Igor Matovič síce povedal, že vás pokutovať nebude….

Napríklad pre mňa je 20 tisíc strata za dvojmesačné zatvorenie. Priame náklady, nie zisk, len to, čo musím všetko poplatiť, bez toho, aby som niečo zarobil. Tlak na posun v situácii je z každej strany. Podľa nášho názoru sa prípadná protiústavnosť nariadení dá preukázať až  po tom, ako nejaký výkonný orgán dá jednej alebo dvom prevádzkam pokutu. A to sa nestane. A potvrdzuje to aj spomínaná reakcia premiéra, keď vyhlásil, že naše konanie je síce anarchistické, ale že žiadne prevádzky nebude pokutovať.

Ako reagujú vaši klienti? Pre mnohých museli byť zavreté posilňovne úplne prekopaným životným rytmom. Majú radosť? V Česku pred otvorením krčiem evidujú rezervácie stolov až do Silvestra. Je podobný záujem o naše posilňovne?

Nemáme rezervačný systém, ale pokiaľ si pozriete sociálne siete, reakcie od verejnosti i prevádzkárov sú také, že načo sme doteraz čakali. Dokonca z poslaneckého klubu jednej koaličnej strany nám smerujú podporu a hovoria, že to máme dobre pripravené. Ideme cestou aktívneho odporu, bez násilia.

Aký priebeh očakávate v ďalších dňoch?

Uvidíme. Niektoré prevádzky ešte hneď neotvoria, otvoria o tri-štyri dni keď uvidia, že klienti sa vracajú a keď uvidia, že klienti idú do iných prevádzok. Treba si však uvedomiť, že fitká otvárame v čase, kedy sa všeobecne prestáva cvičiť. Okolo pätnásteho decembra býva tradične útlm, ktorý končí po sviatkoch a vtedy býva každoročne najväčší boom. Musíme klientom vyslať signál pred týmto hlavným obdobím, že sme už otvorení. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie v prípade uvažovaného celoplošného lockdownu od 16.12. do 7.1., ale to už je politický rozmer, nie prevádzkový.

Niektoré fitness centrá v tomto čase, kedy mohli cvičiť len šiesti cvičiaci, zvýšili ceny za skupinové cvičenia, aby čiastočne kompenzovali straty. Vrátia sa k predpandemickým cenám?

Pri väčšine určite. Zákazníci majú časové permanentky, z ktorých vyčerpali len časť a vrátia sa za predchádzajúcich podmienok. Len sa upgraduje dátum konca platnosti. Dôležité pre nás je aj to, aby si ľudia aj potom kupovali permanentky a musíme zachovať serióznosť a vrátiť ľuďom to, čo nám požičali.

Napriek dnešnému otvoreniu stále platí vaša akcia na zber formulárov od prevádzok na žalovanie štátu?

Dávame to zatiaľ dokopy, súpis strát a podobne, ale žaloby môžeme podať až po skončení mimoriadnej situácie. Lebo teraz nie je možné žalovať za nejaké obdobie, ktorého nepoznáte koniec. Pripravujeme to a pôjdeme do toho, pokiaľ sa štát s nami nedohodne inak.

No už mu to trvá deväť mesiacov… Ako to vyzerá s kompenzáciami strát fitiek v zahraničí?

Pokiaľ viem, tak v Rakúsku sa vypláca odškodnenie, respektíve spravilo základné právne opatrenia, ale v iných krajinách je situácia napätá ako u nás. Vo Francúzsku, Nórsku či Nemecku, odkiaľ mám správy, tiež štát nedal nič.

- Reklama -