Policajný exprezident Lučanský a spol. idú do väzby

0
Vľavo Boris Beňa, hore Milan Lučanský v dole Marián Kučerka (Foto: TASR)

Policajný exprezident Milan Lučanský a ďalší štyria ľudia zadržaní v rámci policajnej akcie Judáš budú stíhaní väzobne. V nedeľu večer o tom rozhodla sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, všetci obvinení podali sťažnosť, rozhodovať tak bude Najvyšší súd SR. Informoval o tom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel.

“Sudkyňa vyhovela návrhu prokurátora, zobrala do väzby všetkých piatich obvinených, o ktorých dnes rozhodovala, z dôvodov kolúznej a pokračovacej väzby. Nebol akceptovaný dôvod útekovej väzby vo vzťahu k trom obvineným,” povedal Kysel. Potvrdil, že sa vzdal práva na podanie sťažnosti, keďže rozhodnutie súdu považuje za správne a zákonné.

 vo videu Peter Kysel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry SR

Obhajca Milana Lučanského Matúš Beresecký rozhodnutie o vzatí do väzby pre médiá nekomentoval. “Som viazaný povinnosťou mlčanlivosti. Tak vo veci, ako aj v postupe orgánov činných v trestnom konaní alebo súdu,” uviedol ešte po výsluchu klienta.

Sudkyňa pre prípravné konanie Pamela Záleská rozhodovala o návrhu na vzatie do väzby od nedeľného rána. Okrem policajného exprezidenta absolvovala v nedeľu výsluch aj trojica obvinených. Najskôr námestník riaditeľa SIS Boris Beňa, ktorý je dočasne mimo služby. Po ňom bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič. Taktiež policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka. Obvinený bývalý policajt Ladislav Vičan absolvoval výsluch už v sobotu (5. 12.).

Sudkyňa v sobotu rozhodla o väzbe pre dvoch obvinených – bývalého viceprezidenta Finančnej správy Daniela Čecha a bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností ministerstva vnútra Jozefa Reháka. U nich je dôvodom väzobného stíhania obava z ovplyvňovania svedkov, takzvaná kolúzna väzba.

Počas akcie Judáš obvinili osem osôb. Návrh na vzatie do väzby bol vznesený siedmim z nich, keďže Norbert Bödör je už väzobne stíhaný v inej veci. Obvinenia sa týkajú prijímania úplatku, podplácania, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a tiež ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

- Reklama -