Predaj áut v Rusku pokračoval v novembri v raste

0
auto
Ilustračná snímka. (Foto: qimono, Pixabay)

Predaj áut v Rusku vzrástol aj v novembri, tretí mesiac po sebe, aj keď miernejším tempom. Od začiatku roka sa však v dôsledku problémov spojených s pandémiou nového koronavírusu znížil predaj vozidiel o viac než desatinu. Informovalo o tom koncom tohto týždňa Združenie európskych podnikov (AEB).

Podľa údajov AEB sa v Rusku predalo v novembri 154.200 osobných áut a ľahkých úžitkových vozidiel. V medziročnom porovnaní to znamená rast o 5,9 % po októbrovom raste o 7 %. Aj medzimesačne predaj áut v Rusku vzrástol, a to o 2 %.

V dôsledku nástupu pandémie nového koronavírusu, ktorá zasiahla do ekonomických aktivít v Rusku najmä na jar, sa však predaj áut od začiatku roka prepadol o viac než desatinu. Podľa AEB sa od januára do konca novembra predalo v krajine 1,35 milióna áut, čo medziročne znamená pokles o 10,3 %.

Vzhľadom na vývoj za 11 mesiacov združenie odhaduje, že za celý rok 2020 sa v Rusku predá približne 1,522 miióna osobných áut a ľahkých úžitkových vozidiel. Ak sa odhad potvrdí, oproti roku 2019 to bude znamenať pokles o 13,5 %. Ako dodalo AEB, oficiálne výsledky predaja za rok 2020 zverejní 14. januuára.

- Reklama -