Rakúsko: Exminister financií Grasser dostal za korupciu osem rokov väzenia

0
Bývalý rakúsky minister financií Karl Heinz Grasser (Foto: TASR/AP)

Bývalý rakúsky minister financií Karl-Heinz Grasser bol v piatok uznaný za vinného zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a sprenevery v celkovej výške 9,6 milióna eur a odsúdený na osem rokov väzenia. Viedenský krajinský súd tak rozhodol na záver dlhého a ostro sledovaného korupčného procesu, informovali agentúry DPA a AFP.

Podľa súdu sa podarilo preukázať, že 51-ročný Grasser spôsobil Rakúsku finančné škody za milióny eur pri predaji 60.000 štátnych bytov a jednej kancelárie v meste Linz súkromnému investorovi v roku 2004. Vysoké tresty odňatia slobody dostali aj ďalší obvinení vrátane bývalého generálneho tajomníka Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Waltera Meischbergera či lobistu Petera Hocheggera. Advokát exministra oznámil, že sa voči verdiktu odvolá.

Podľa prokuratúry dal Grasser víťazovi tendra tip, akú sumu má ponúknuť, aby porazil konkurenciu. Za túto informáciu údajne zinkasoval desať percent kúpnej ceny nehnuteľností, ktorá predstavovala 961 miliónov eur. “Ako informátor pripadá do úvahy jedine Grasser,” povedala sudkyňa Marion Hoheneckerová. Provízia bola podľa nej prevedená na tri účty v Lichtenštajnsku.

Vysvetlenia ministra o podozrivých finančných tokoch pred súdom neobstáli. Tvrdenie, že peniaze mu na účet poslala jeho svokra, aby jej ukázal svoje investičné schopnosti, považoval senát za nedôveryhodné. Niekdajšiemu ministrovi navyše priťažilo, že jeden z hlavných obžalovaných sa nečakane čiastočne priznal.

Grasser bol ministrom financií v rokoch 2000-2007 vo vláde kancelára Wolfganga Schüssela a bol členom FPÖ, z ktorej však ešte pred predajom štátnych bytov vystúpil. V tom čase bol považovaný za možného kandidáta na kancelára.

Proces, ktorý sa začal v decembri 2017, odborníci označili za najväčšiu korupčnú kauzu v Rakúsku od druhej svetovej vojny. Vypočutých bolo viac ako 150 svedkov, prokuratúra viedla vyšetrovanie zhruba sedem rokov.

- Reklama -