Minister Korčok vystúpil na zasadnutí OSN a apeloval na spoluprácu a súdržnosť

0
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN venovanom pandémii ochorenia COVID-19 apeloval na potrebu intenzívnejšej medzinárodnej spolupráce v boji proti novému koronavírusu i dezinformáciám.

Korčok na mimoriadnom zasadnutí OSN vystúpil v noci na piatok. Hlavným posolstvom vystúpenia bola potreba intenzívnej medzinárodnej spolupráce a zabezpečenie rovnakého prístupu k informáciám, testovaniu, vakcínam a k liekom pre každého.

Šéf slovenskej diplomacie vo svojom príhovore zdôraznil význam solidarity v rámci medzinárodného spoločenstva a prezentoval aktivity Slovenska na poskytovanie humanitárnej pomoci partnerským krajinám, ako aj prostredníctvom medzinárodných organizácií. Od začiatku pandémie Slovensko poskytlo príspevky na humanitárnu pomoc vo výške viac ako desať miliónov eur.

“Medzinárodné spoločenstvo potrebuje intenzívnejšiu spoluprácu, ale aj preukazovanie vzájomnej solidarity a zdieľanie skúseností. Verejný, ako aj súkromný sektor na Slovensku sa aktívne zapojili do vývoja zdravotníckych technológií a svoje skúseností a know-how zdieľali vo svete,” uviedol Korčok.

Šéf rezortu diplomacie apeloval na nevyhnutnosť spolupráce členských krajín OSN aj v boji proti dezinformáciám a hoaxom, ktoré sa počas pandémie šíria bezprecedentnou rýchlosťou. Pandémia nám podľa Korčoka pripomenula potrebu súdržnosti v boji proti globálnym hrozbám, akými sú klimatické zmeny, kybernetické útoky alebo terorizmus, ktorým dokážu štáty čeliť len spoločnými silami.

- Reklama -