Zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora je výsledok kompromisu, konštatoval Grendel

0
Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO). Foto: TASR

Zvolenie Maroša Žilinku spomedzi uchádzačov o funkciu generálneho prokurátora je výsledok kompromisu, ku ktorému klub OĽANO pristúpil, pretože celý čas hovorí o snahe dosiahnuť dohodu v koalícii. Po ohlásení výsledkov voľby kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR to vyhlásil podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO). Neprekáža mu, že zaňho hlasovala aj opozícia. Tvrdí, že by vyhral aj bez takejto podpory. Opačný postup strany Za ľudí podľa neho nenaruší ďalšie fungovanie koalície.

„Výsledok hlasovania je výsledkom kompromisu, na ktorý sme pristúpili, pretože nám išlo po celý čas o to, aby sme sa pokúsili dohodnúť v rámci vládnej koalície,” uviedol Grendel s tým, že spoločnú dohodu dodržali aj poslanci, ktorí navrhovali pôvodne iného kandidáta.

Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš ocenil, že jeho klub drží dohody a je stabilným koaličným partnerom. „Som veľmi rád, že generálny prokurátor Maroš Žilinka získal veľkú väčšinu hlasov, bude novým generálnym prokurátorom a bude pokračovať v očiste súdnictva. Držím mu v tom palce,” povedal. Poďakoval sa aj koaličným partnerom, ktorí dohodu koalície dodržali.

Grendel Žilinku nevníma ako kandidáta jednej strany, teda hnutia Sme rodina, ktoré ho navrhlo. Podotkol, že je to kandidát, ktorý nemá na svojej minulosti žiadny šrám a dokázal sa ozvať, keď bolo treba.

Žilinku spomedzi uchádzačov o post generálneho prokurátora zvolili poslanci 132 hlasmi zo 147 prítomných. Menovať do funkcie by ho mala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Generálny prokurátor sa volí na sedemročné obdobie.

Generálna prokuratúra nemá riadneho šéfa už mesiace. Jaromírovi Čižnárovi sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie. Hoci mohol zostať vo funkcii do vymenovania nového šéfa prokurátorov, požiadal prezidentku o uvoľnenie z funkcie, zanikla mu v auguste.

- Reklama -