FOTO/VIDEO Bratislava: Prvý sneh a poľadovica spôsobili nehodu autobusu, spoje meškali aj hodinu

0
V Bratislave došlo k dopravnej nehode autobusu mestskej hromadnej dopravy a osobného motorového vozidla na križovatke ulíc Pod násypom a Rozálska. Aktuálne tam zasahujú hasiči. (Foto: Hasičský a záchranný zbor)

Aktualizované o 12:00 Prvý sneh a poľadovica spôsobili v Bratislave dopravné problémy. Spoje MHD meškali aj viac ako hodinu, v súčasnosti na poludnie je meškanie už len v kopcovitých oblastiach, do 15 minút. V mestskej časti Lamač sa zrazil autobus s autom a skončil v stĺpe. Dnes sa má dážď so snehom striedať v hlavnom meste po celý deň.

Na neodhrnuté či neprejazdné komunikácie v Bratislave môže verejnosť upozorniť magistrát aj prostredníctvom “horúcej” linky na čísle +421 259 356 777 alebo mailom zima@bratislava.sk. Uviedla to bratislavská samospráva na webe odhrnieme.to, ktorý informuje o zimnej údržbe v hlavnom meste.

 “Horúca linka bude fungovať vždy pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach ako sneh či ľad, spravidla medzi 07.00 a 19.00 h,” spresnilo mesto. Operátori linky budú podnety evidovať, prioritizovať a operatívne posielať na vybavenie na mestský dispečing alebo na dispečing mestských častí, v závislosti od správcu komunikácie. Na linke zároveň poskytnú ľuďom bližšie informácie k aktuálnemu stavu údržby, operačnému plánu a všetkému, čo so zimnou údržbou v Bratislave súvisí. Keď je linka zimnej údržby mimo prevádzky, môže verejnosť svoje podnety posielať mailom na dispecing@bratislava.sk.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo na sociálnej sieti informoval, že sa samospráva vopred pripravovala na štvrtkové sneženie v Bratislave. Do ulíc ešte večer vyšli sypače na preventívny posyp magistrátnych ciest. V noci sa mali preventívne posypať aj kritické chodníky, lávky či schody.

Dopravný podnik Bratislava taktiež deklaroval, že sú pripravení na sneh. Už v stredu (2. 12.) začali s preventívnym posypom zastávok, pripravená je aj električka s pluhom, v noci premávali “námrazové” električky a trolejbusy. Všetky vozidlá MHD prešli kontrolou dezénu pneumatík.

Meteorológovia predpovedajú, že vo štvrtok v Bratislave sa môže striedať sneženie, dážď so snehom, dážď, zmrznutý dážď či mrznúci dážď. “V Bratislavskom kraji sa ráno zmenil mrznúci dážď na zmrznutý dážď a potom na sneženie. Najmä pri mrznúcom daždi treba byť opatrný, pretože sa tvorí poľadovica a šmýka sa. Ak môžete, minimalizujte čas strávený vonku,” vyzval na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav.

- Reklama -