Rozsudok: Najvyšší súd SR zvýšil Marčekovi trest na 25 rokov

0
Na snímke zľava právny zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica, Martin Balvan, splnomocnenec poškodenej Viktórie Langerovej, partnerky zavraždeného Petra Molnára a Daniel Lipšic, právny zástupca poškodených Kuciakovcov počas verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR - odvolacie konanie s Miroslavom Marčekom. Foto: TASR

Miroslav Marček dostal za vraždu novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý v stredu zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), čo sa týka výšky trestu. Zamietol aj odvolanie poškodených rodičov zavraždených vo veci výšky nemajetkovej ujmy.

„Súd zobral do úvahy okolnosti skutkov, spôsob ich spáchania a posúdenie osobnosti obžalovaného,“ uviedla predsedníčka senátu Alena Šišková. Dodala, že tri osoby zavraždil chladnokrvným spôsobom, pričom z vykonaného dokazovania nevyplýva, že by sa snažil predísť náhodným obetiam skutkov.

Rozhodnutie si Marček nevypočul, dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. Na verejné zasadnutie NS SR neprišli ani rodičia zavraždeného novinára a jeho snúbenice.

Marčeka senát ŠTS pôvodne 6. apríla odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Kuciaka, Kušnírovej aj podnikateľa Petra Molnára. Pristúpil tak k mimoriadnemu zníženiu trestu pre jeho priznanie, spoluprácu a oľutovanie vrážd. Odvolal sa prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, podľa ktorého sa nesplnili podmienky na zníženie trestu.

ŠTS zároveň priznal poškodeným nemajetkovú ujmu. Rodine Kuciakovcov dokopy 140 000 eur, Zlatici Kušnírovej 70 000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40 000 eur.

Senát ŠTS následne 3. septembra oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Ďalšieho obžalovaného Tomáša Szabóa súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody.

- Reklama -