Maďarskí špecialisti sa v Rusku oboznamujú so špecifikami výroby vakcíny Sputnik

0
Ruská vakcína Sputnik V Foto: TASR/AP

Maďarskí špecialisti pricestovali v utorok do Ruska, aby sa oboznámili so špecifikami výroby vakcíny Sputnik V a následne ich aplikovali aj pri spúšťaní vlastnej výroby tejto očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2.

Ako informovala agentúra Interfax, dohoda o návšteve maďarskej delegácie v Rusku bola dosiahnutá 27. novembra v rámci zasadnutia rusko-maďarskej medzivládnej komisie o hospodárskej spolupráci.

Cieľom návštevy je, aby sa maďarská delegácia expertov oboznámila s výrobou, klinickým použitím a kontrolou kvality vakcíny, ako aj s jej účinnosťou a bezpečnosťou.

Podľa šéfky ruskej Federálnej služby pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (Roszdravnadzor) Ally Samojlovovej príchod maďarskej delegácie do Ruska v takom krátkom čase od dosiahnutia dohody o návšteve “svedčí o veľkom záujme maďarskej strany o ruskú vakcínu”.

Plány Maďarska dovážať a prípadne aj používať ruskú vakcínu Sputnik V proti novému druhu koronavírusu vyvolávajú podľa Európskej komisie (EK) bezpečnostné obavy a môžu tiež podkopať všeobecnú dôveru voči očkovacím látkam. Ak by maďarská vláda pristúpila k testovaniu ruskej vakcíny, prípadne by ju aj vyrábala, bol by to podľa vyjadrenia Bruselu z 19. novembra bezprecedentný prípad. V Európskej únii (EÚ) totiž nie je možné uviesť na trh očkovaciu látku, ktorá nemá povolenie od Európskej liekovej agentúry (EMA).

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó ešte v polovici novembra oznámil, že odborníci maďarského štátneho laboratória už môžu testovať ruskú vakcínu proti novému druhu koronavírusu. Vyjadril sa tak po tom, ako vakcínu letecky doviezli z Ruska do Budapešti. Šéf maďarskej diplomacie zároveň ešte 13. novembra informoval, že s ruskou stranou pokračujú rokovania aj o prípadnej výrobe tejto očkovacej látky na území Maďarska.

- Reklama -