Raši: Ministerstvo obrany klame. Protizákonne skladuje nemocničný odpad

0
Richard Raši (Hlas-SD) Foto: TASR

Nebezpečný odpad pochádzajúci z celoplošného testovania nie je možné uskladňovať ako bežný odpad. Ide o infekčný zdravotnícky odpad, na ktorého likvidáciu sa vzťahuje vyhláška MZ SR č. 553/2007 Z. z., ktorá v paragrafe § 9 jasne hovorí, že „biologicky kontaminovaný odpad sa skladuje vo vyhradenom priestore najviac sedem dní, v priestore vybavenom chladiacim zariadením najviac 14 dní, o tom sa vedie písomná evidencia. Biologicky kontaminovaný odpad sa môže skladovať aj zmrazovaním najviac na tri mesiace.“

Ak minister Naď tvrdí niečo iné, klame. Súpravy testov, rukavice, vreckovky so sopľami, paličky so sekrétmi, sú totiž výsledkom odberov potenciálne vysokoinfekčného materiálu zdravotníkmi, ktorí zmluvne pracovali pre vojenskú nemocnicu v Ružomberku. A čo sú takéto odpady ak nie biologicky kontaminovaný odpad?

Ak to už nevie pán minister, mali by to vedieť právnici ministerstva, že zdravotnícky odpad nerieši vyhláška ministerstva životného prostredia, ale ministerstva zdravotníctva. To je to isté, ako keby minister povedal, že jadrový alebo výbušný odpad môže skladovať rok v hangároch ministerstva obrany, čo tiež nie je pravda. Každý nebezpečný odpad má svoje podmienky uskladňovania na základe svojich vlastností a každý druh odpadu rieši konkrétny právny predpis, v tomto prípade vyhláška MZ SR č. 553/2007 Z. z..

A na záver, rezort obrany v tlačovej správe tvrdí, že nechce s týmto odpadom nakladať unáhlene, ale pravda je taká, že rezortu pred testovaním ani nenapadlo, že sa vyprodukuje nejaký odpad, ktorý je kontaminovaný a ktorý bude treba zlikvidovať v súlade so zákonom a vyhláškou ministerstva zdravotníctva. Takýto odpad treba zlikvidovať čo najskôr a verím, že sa k tomu ešte dnes vyjadrí hlavný hygienik.

- Reklama -