Anglicko: S prispením lockdownu klesol počet nákaz SARS-CoV-2 asi o tretinu

0
Čiastočný lockdown na území Anglicka sa skončí 2. decembra. Foto: TASR/AP

Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Anglicku s prispením lockdownu klesol približne o tretinu. Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke stanica BBC s odvolaním sa na štúdiu Kráľovskej univerzity (Imperial College) v Londýne.

Vedci skúmali vzorky odobraté z viac ako 100.000 ľudí v období medzi 13. a 24. novembrom. Zistili, že počet prípadov nákazy poklesol o 30 percent v porovnaní s predchádzajúcou štúdiou.

Reprodukčné číslo (R0) vírusu podľa odhadov univerzity kleslo na hodnotu 0,88. Číslo R0 predstavuje priemerný počet ľudí, ktorých môže nakaziť jedna osoba nakazená koronavírusom.

Pozitívne zmeny zaznamenali aj v niektorých najviac postihnutých oblastiach krajiny. Počty prípadov na severozápade a severovýchode Anglicka sa znížili o viac ako polovicu. Celkový počet prípadov nákazy v krajine však zostáva pomerne vysoký, píše BBC. Údaje podľa britského ministra zdravotníctva Matta Hancocka ukázali, že krajina ešte nemôže poľaviť úsilí.

V Anglicku platí od 5. novembra do 2. decembra čiastočný lockdown s rozsiahlymi obmedzeniami týkajúcimi sa najmä spoločenských aktivít, ktoré vláda zaviedla v boji proti rastúcim počtom nakazených. Jednotlivé oblasti sa následne vrátia k regionálnym opatreniam v závislosti od počtu prípadov.

- Reklama -