FOTOGALÉRIA Štiavnické Bane sú známe aj za polárnym kruhom

0
Vindšachtský tajch v obci Štiavnické Bane, ktorý v lete slúži na rekreačné účely a počas zimy je využívaný Klubom priargských ľadových medveďov. Foto: TASR

V Štiavnických Baniach sa narodilo alebo pôsobilo hneď niekoľko významných osobností. Obec na Maximiliána Hella, Jána Palárika či Jozefa Záhoru ani v súčasnosti nezabúda, naopak, ich pamiatku si pripomína najmä živými zážitkami s odkazmi na dávnu históriu.

Azda najznámejšími rodákmi zo Štiavnických Baní sú Hellovci. „Významní banskí odborníci Matej Kornel Hell a Jozef Karol Hell vynašli vodostĺpcové čerpadlo na odčerpávanie vody z baní, ktoré získavalo energiu z jedinečného vodohospodárskeho diela, ktorého pozostatkom sú dnes tajchy,“ vysvetlil starosta Stanislav Neuschl.

V obci je však prítomný najmä odkaz Maximiliána Hella, ktorého meno nesie miestna základná škola aj múzeum zriadené v zrekonštruovanej bašte niekdajšieho vindšachtského opevnenia. Rodák zo Štiavnických Baní v roku 1768 na nórskom ostrove Vardo pozoroval prechod Venuše popred slnečný disk, vďaka čomu dokázal na tú dobu veľmi presne vypočítať vzdialenosť Zeme od Slnka.

Bašta niekdajšieho vindšachtského opevnenia, v ktorej obec Štiavnické Bane po rekonštrukcii zriadila múzeum venované astronómovi Maximiliánovi Hellovi. Foto: TASR

„V Nórsku som bol pri príležitosti odhaľovania pamätných tabúľ na miestnom úrade už trikrát, zástupcovia z Vardo zase prišli na kolaudáciu obnovenej bašty. Dokonca aj naša základná škola podpísala partnerskú dohodu so strednou školou na nórskom ostrove,“ uviedol starosta. Okrem iného si pamiatku slávneho astronóma v obci pripomínajú každoročne aj medzinárodnou konferenciou.

O Štiavnických Baniach bolo v minulosti počuť aj v Paríži. Zaslúžil sa o to kňaz Jozef Záhora, ktorý v priestoroch miestneho kláštora založil jednu z prvých rezbárskych škôl a dielní v Európe. „Všimol si, že baníci po ústupe ťažby ostávali doma bez práce a do domácností vyrezávali krásne predmety,“ povedal starosta.

Záhora sa zameriaval najmä na výrobu detských hračiek, ktoré boli aj po jeho smrti dielňou prezentované na mnohých medzinárodných výstavách vrátane francúzskej metropoly. Odkazom na pamiatku dielne na drevené hračky je v obci Rezbársky deň, ktorý svoje aktivity zvykne prepojiť aj so spomienkou na Jána Palárika, ktorý v Štiavnických Baniach v minulosti pôsobil.

- Reklama -