MZ SR: Záujemcovia môžu zriadiť odberné miesto v obciach nad 5000 obyvateľov

0
Prvé veľkokapacitné mobilné odberové miesto. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR rozširuje systém mobilných odberných miest (MOM). Tretí verejný návrh umožňuje poskytovateľom zdravotnej starostlivosti za stanovených podmienok zriadiť a prevádzkovať odberové miesto aj v mestách a obciach nad 5000 obyvateľov. Prihlásiť sa môžu do stredy 2. decembra. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu zdravotníctva.

„Ministerstvo zdravotníctva týmto predlžuje a rozširuje možnosť pre ďalších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti stať sa súčasťou systému odberných miest na diagnostiku ochorenia COVID-19,” uviedol rezort. Plní tak úlohy uložené ústredným krízovým štábom. Na prvé dva verejné návrhy zareagovalo podľa ministerstva viac ako 100 poskytovateľov.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, s ktorým bude na základe výzvy uzatvorená zmluva o spolupráci, bude za dohodnutú odplatu zabezpečovať vykonávanie odberu vzoriek biologického materiálu a následnú diagnostiku ochorenia COVID-19 prostredníctvom antigénového testu. Pre verejnosť je testovanie bezplatné. Vyšetrenia sa majú vykonávať najmenej päť pracovných dní v týždni v rozsahu ôsmich hodín denne.

- Reklama -