Belgicko uvoľňuje niektoré opatrenia, pri rodinných stretnutiach zostáva prísne

0
Belgický premiér Alexander De Croo (uprostred) počas tlačovej konferencie po vládnom stretnutí o nových reštriktívnych opatreniach na zamedzenie šírenia nového koronavírusu v Bruseli 27. novembra 2020. Foto: TASR

Belgicko uvoľnilo niektoré nariadenia zamerané na zastavenie novej vlny koronavírusu, ale stále je prísne v otázke rodinných stretnutí počas Vianoc.

Vláda v piatok oznámila, že teraz, keď všetky epidemiologické ukazovatele klesajú, môžu sa za obmedzených podmienok od budúceho týždňa otvoriť aj obchody, ktoré predávajú iný ako nevyhnutný tovar. Premiér Alexander De Croo vyhlásil, že okrem brzdenia nákazy každý musí zaistiť aj to, aby nikto netrpel osamelosťou.

„Musíme takisto zaistiť, aby počas Vianoc a na Nový rok ľudia neboli sami. A preto večer 24. alebo 25. decembra osamotení ľudia, ľudia žijúci sami, budú mať možnosť pozvať si k sebe domov dve osoby,” oznámil De Croo.

Je to malá úľava počas vianočných sviatkov oproti opatreniam, ktoré zvažujú niektoré iné európske krajiny.

Belgicko, jeden z najhoršie postihnutých štátov v Európe, hlásilo počas pandémie celkovo vyše 16 000 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

- Reklama -