Rezort hospodárstva nevie o žiadnych bezpečnostných rizikách elektrárne Mochovce

0
Jadrová elektráreň Mochovce. Foto: TASR

Ministerstvo hospodárstva nemá k dispozícii žiadne aktuálne vedomosti o bezpečnostných rizikách, ktoré by mali ostať nevyriešené v čase uvedenia tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) do prevádzky. Rezort hospodárstva tak reagoval na vyjadrenia riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, podľa ktorého má Slovensko v Mochovciach “veľký bezpečnostný problém”.

„V otázke bezpečnosti jadrových elektrární sa spoliehame na prácu nezávislého Úradu jadrového dozoru, pričom žiadnym spôsobom nemôžeme suplovať ich kompetencie. Na základe informácií, ktoré máme k dispozícii, predpokladáme, že vyjadrenia riaditeľa SIS skôr reflektujú nie existujúci, ale minulý stav, ktorému sa v rámci činnosti venovali,” uviedol v piatok tlačový odbor rezortu hospodárstva.

Na informácie o bezpečnostných rizikách pri výstavbe EMO 3, 4 vo štvrtok (26. 11.) zareagovalo mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Jeho podpredseda a europoslanec Martin Hojsík žiadal okamžité zvýšenie transparentnosti a zverejnenie správy z minuloročnej kontroly elektrárne Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE).

Riaditeľka kancelárie Úradu jadrového dozoru (ÚJD) Miriam Vachová upozornila, že Slovenské elektrárne zverejnili správu z tejto misie na svojom webovom sídle 23. novembra a správu poslal ÚJD aj Hojsíkovi v odpovedi na jeho žiadosť o sprístupnenie informácií 25. novembra.

- Reklama -