Assangeova partnerka apeluje na Trumpa, aby mu udelil milosť

0
Stella Moris a Julian Assange (Foto: Twitter S.Morris)

Partnerka Juliana Assangea, Stella Morisová, napísala vo štvrtok, na Deň vďakyvzdania, tvít americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a apelovala naňho, aby zakladateľovi webovej stránky WikiLeaks udelil milosť. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Morisová zverejnila na Twitteri aj fotografiu svojich dvoch malých detí a uviedla: “Toto sú Julianovi synovia Max a Gabriel. Potrebujú svojho otca. Naša rodina potrebuje byť znovu celá.”

“Prosím vás, dostaňte ho na Vianoce domov,” dodala.

Assange (49) je stále v prísne stráženej cele britského väzenia a čaká tam na rozhodnutie sudkyne, či ho pošle do USA, kde čelí obvineniam zo špionáže.

Morisová doplnila, že Assange je vyše týždňa zatvorený v cele a môže sa pohybovať výlučne iba v nej, pretože v jeho väzenskom bloku vypukla nákaza koronavírusom SARS-CoV-2.

Zakladateľ WikiLeaks sa štyri týždne v septembri a októbri zúčastňoval na pojednávaniach o svojom vydaní do USA, ktoré sa konali na Centrálnom trestnom súde v Londýne. Sudkyňa, ktorá má prípad pridelený, uviedla, že rozhodnutie oznámi 4. januára.

Prokuratúra v USA obvinila Assangea v 17 bodoch zo špionáže a v jednom bode zo zneužitia počítačov – a to za zverejnenie tajných amerických vojenských dokumentov na webe WikiLeaks pred desiatimi rokmi. Za tieto obvinenia je v prípade odsúdenia maximálny trest 175 rokov väzenia.

Assangeov tím obhajcov argumentuje, že ich klient je novinár a vzťahuje sa naňho prvý dodatok ústavy – ten mu zaručuje ochranu za zverejnenie uniknutých dokumentov, ktoré odhalili zločiny americkej armády v Iraku a Afganistane. Obhajcovia tiež tvrdia, že podmienky, aké by ho čakali v americkom väzení, by porušovali jeho ľudské práva.

Assange v roku 2012 porušil podmienky kaucie a ukryl sa na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, pričom túto krajinu požiadal o azyl. Veľvyslanectvo sa nakoniec stalo na sedem rokov jeho domovom, potom ho však odtiaľ deložovali a následne zatkli. V londýnskom väzení sa nachádza od apríla 2019.

- Reklama -