Klus: Dlho sme žili v domnení, že medzinárodný terorizmus je od Slovenska ďaleko

0
štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus (SaS). Foto: TASR

„Na Slovensku sme dlho žili v domnení, že medzinárodný terorizmus je od nás ďaleko a vôbec sa nás netýka. Nie je to pravda. Tragický útok v neďalekej Viedni zo začiatku novembra, pri ktorom náboženský fanatik zranil aj slovenskú občianku, by nás mal vyviesť z tejto ľahostajnosti. Teroristické hrozby nerešpektujú hranice štátov, a preto by sme im v rámci Európskej únie mali čeliť spoločne.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v stredu, 25. novembra 2020 v Bratislave, počas videokonferencie s námestníkom ministra zahraničných vecí Českej republiky Alešom Chmelařom a generálnym tajomníkom Ministerstva pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Petrom Launským-Tieffenthalom.

Online rozhovor sa uskutočnil z iniciatívy rakúskej strany, ktorá aktuálne predsedá Slavkovskému formátu (S3). Regionálna platforma, zameraná na zdieľanie skúseností a rozvoj susedskej spolupráce, spája od roku 2015 tri stredoeurópske štáty, Slovensko, Česko a Rakúsko. Rezortní partneri diskutovali o súčasných protipandemických opatreniach na domácej aj cezhraničnej úrovni. Rakúsko sa v tejto súvislosti poďakovalo Slovensku za informácie o plošnom testovaní obyvateľstva antigénovými testami a zároveň priblížilo vlastné plány testovania zdravotníckeho personálu, učiteľov či policajtov v niektorých spolkových krajinách.

Hlavnou témou videokonferencie bol však boj proti terorizmu, a to aj v kontexte útoku z 2. novembra 2020 vo Viedni, pri ktorom zahynulo celkovo päť ľudí. Rakúske policajné jednotky počas rýchleho zásahu zneškodnili páchateľa a vďaka efektívnej strategickej komunikácii predišli vypuknutiu paniky aj šíreniu nenávistných prejavov či dezinformácií. Dlhodobou odpoveďou Rakúska na útok má byť zlepšenie prevencie extrémizmu.

„Protiteroristický balíček zákonov, ktorý pripravuje rakúska spolková vláda, by mohol byť inšpiráciou aj pre Slovensko. Je aj v našom záujme zamedziť financovaniu terorizmu a znižovať riziko, ktoré pre spoločnosť predstavujú radikáli, vrátane odsúdených džihádistov. Nemali by sme podceniť monitoring osôb s extrémistickou minulosťou, a to ani po ich prepustení z väzenia,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Dodal, že otázky posilnenia boja proti terorizmu by mali viac rezonovať aj na úrovni Európskej únie. V tejto oblasti je totiž nevyhnutná nielen vyššia miera solidarity, ale aj spoločný postup členských krajín.

- Reklama -