Deti do 7 rokov nebudú po príchode zo zahraničia povinne testované

0
Testovanie. (Foto: TASR)

Deti do siedmich rokov nebudú po príchode zo zahraničia povinne testované. Doteraz to platilo pre deti do troch rokov. Testovanie však môže nariadiť regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo lekár. Vyplýva to z upravenej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR ku karanténnym povinnostiam osôb pri vstupe na územie SR s platnosťou od štvrtka od 7.00 h. Informoval o tom Marek Eliáš z ÚVZ SR.

Pri bezpríznakovom priebehu sa izolácia končí pre deti do siedmich rokov ukončením povinnosti domácej izolácie osôb žijúcich s nimi v spoločnej domácnosti, doteraz to bolo do troch rokov veku. Výnimku z izolácie a testovania dostanú aj ľudia, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a sú občanmi krajiny EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru alebo Švajčiarska a v ostatných troch mesiacoch prekonali ochorenie COVID-19, o čom musia mať potvrdenie od lekára na formulári.

Osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku, ktoré vstupujú alebo opúšťajú Slovensko pre diagnostiku a liečbu, ako aj ich blízke osoby, už nebudú musieť žiadať o výnimku ministerstvo zdravotníctva, ak ich pobyt nepresiahne 12 hodín. “Musia však predložiť lekárske pozvanie alebo následne potvrdenie o ošetrení. Ak ich pobyt presiahne 12 hodín, musia požiadať o posúdenie žiadosti na webstránke ministerstva zdravotníctva https://cestujem.standardnepostupy.sk,, vyplýva z vyhlášky.

Výnimku budú mať naďalej zamestnanci prevádzkovateľov kritickej infraštruktúry, spresňuje sa však, že pre energetiku a priemysel súhlas vydáva ministerstvo hospodárstva, pre elektronické komunikácie ministerstvo dopravy. “Výnimku majú aj hráči športových tímov a členovia realizačných tímov, ktorí cestujú na športové súťaže (Tipos Extraliga, Ice Hockey League alebo MOL Liga), musia však mať o tom potvrdenie,” dopĺňa sa vo vyhláške.

Na zozname menej rizikových krajín sa už nebude nachádzať Grécko a pribudnú Írsko a Singapur. “Výnimka z povinnej izolácie za predpokladu predloženia negatívneho PCR testu sa okrem krajín Európskej únie bude vzťahovať aj na ostatné krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru, teda vrátane Veľkej Británie, Nórska, Islandu a Lichtenštajnska i Švajčiarska,” dodal Eliáš.

- Reklama -