Na východe Ruska zostali po silnej búrke tisíce ľudí bez elektriny

0
Elektrické vedenie pre trolejbusy pokryté ľadom a cencúľmi . Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí v Prímorskom kraji na ruskom Ďalekom východe v stredu zostali bez vykurovania či elektriny. Na odstránení problémov v dôsledku neobvyklého novembrového zimného počasia, ktoré oblasť zasiahlo minulý týždeň, pracujú miestne úrady a pohotovostné zložky. Informovala o tom agentúra AP.

Ruské ministerstvo energetiky uviedlo, že v Prímorskom kraji je bez elektriny v súčasnosti 5800 obyvateľov a bez kúrenia 3300 obyvateľov Vladivostoku, hlavného mesta tohto regiónu.

Prímorský kraj zasiahol mrznúci dážď 18. novembra a nasledujúci deň sa tisíce miestnych obyvateľov zobudili v tmavých a studených bytoch. Silné vrstvy ľadu pokrývali stromy, autá i cesty, pričom ľad miestami trhal aj elektrické vedenie.

Popadané konáre stromov na aute po silnej zimnej búrke vo Vladivostoku. Fptp: TASR(AP

Región takéto zimné počasie nezažil už 30 rokov, uviedol na sociálnej sieti gubernátor Prímorského kraja Oleg Kožemiako. Búrka s mrznúcim dažďom trvala niekoľko dní. Podľa regionálnej vlády sa v sobotu ocitlo bez elektriny, kúrenia či tečúcej vody takmer 180.000 ľudí.

Úrady už týždeň pracujú na obnovení dodávok elektrickej energie v regióne. Ľuďom poskytli núdzové prístrešky a rozdávajú im teplé jedlá. Vláda v regióne v piatok vyhlásila výnimočný stav.

- Reklama -