Von der Leyenová: Maďarsko a Poľsko sa môžu obrátiť na Súdny dvor EÚ

1
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Maďarsko a Poľsko majú možnosť obrátiť sa na Súdny dvor EÚ a nechať skontrolovať nové pravidlá súvisiace s čerpaním dlhodobého rozpočtu Únie až do posledného detailu. Uviedla to v stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v rámci svojho prejavu pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli.

Šéfka exekutívy EÚ europoslancom pripomenula, že viacročný finančný rámec na roky 2021 – 2027 a plán obnovy po koronakríze s názvom EÚ budúcej generácie eurokomisia predstavila v máji tohto roku a v júli boli oba návrhy prerokované a prijaté na základe kompromisu medzi premiérmi a prezidentmi počas mimoriadneho štvordňového summitu v Bruseli.

„Vy ste tento balík ďalej rozvíjali. Výsledok primerane zohľadňuje početné politické obavy, ktoré zaznievali,” uviedla von der Leyenová s odkazom na rokovania medzi europarlamentom a Radou EÚ, ktorých výsledkom bolo schválenie mechanizmu podmienenosti čerpania zdrojov z rozpočtu EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu, ktorý sa týka všetkých členských krajín Únie.

„Dva členské štáty teraz vyjadrili pochybnosti. Najlepšou cestou vpred by bolo odstránenie týchto pochybností. V júli sa všetkých 27 hláv štátov a vlád dohodlo na novom mechanizme podmienenosti v prípade porušenia zásad právneho štátu, ktoré by ohrozili rozpočet EÚ – a to iba pre tieto porušenia. Je to vhodné, primerané a nevyhnutné a ťažko si predstaviť, že by s tým mal niekto v Európe problém. Pre každého, kto by aj napriek tomu pochyboval, existuje jasná cesta: môže sa obrátiť na Súdny dvor EÚ a nechať skontrolovať nové pravidlá do posledného detailu,” zdôraznila šéfka eurokomisie. Súdna inštancia v Luxemburgu je podľa nej tá, ktorá obvykle rozhoduje o rozdielnych názoroch na právne texty EÚ.

Von der Leyenová zároveň naznačila, že oneskorenie platieb cez dlhoročný rozpočet a plán obnovy by bolo na úkor miliónov Európanov, ktorí “zúfalo” čakajú na pomoc po koronakríze. „Dlhujeme im rýchlu odpoveď. Tým, ktorí pre dobro nás všetkých museli dočasne zavrieť svoje reštaurácie a podniky. Tým, ktorých živobytie je ohrozené. Ľuďom, ktorí sa boja o prácu, a to aj v Poľsku a Maďarsku,” opísala situáciu.

Schválenie dlhodobého rozpočtu a s ním spojeného plánu obnovy zablokovali Maďarsko a Poľsko, ku ktorým sa neskôr pridalo aj Slovinsko, práve pre mechanizmus prepájajúci zásady právneho štátu s čerpaním eurofondov.

- Reklama -

1 komentár

  1. Súdny dvor EU je POLITICKÝ SÚD , ktorý vždy , vždy a ešte raz VŽDY vyhovie úradníkom z Bruselu !!!

Comments are closed.