Vetrák: Dnešné hlasovanie o generálnom prokurátorovi je skôr nereálne

0
Poslanec Národnej rady SR Milan Vetrák (OĽaNO). Foto: TASR

Koaličné strany sú na začiatku rokovaní o kandidátovi na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR. Uviedol to predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽANO). Hnutie podľa jeho slov zatiaľ nerobilo okruh preferovaných kandidátov. Poslanci zo strany Za ľudí si už urobili užší výber mien, potvrdila šéfka klubu Jana Žitňanská. Sme rodina hovorí, že ak nedôjde k dohode, má platiť zelená karta v hlasovaní. Parlament má podľa plánu voliť kandidáta v stredu, Vetrák hovorí, že je to skôr nereálne. Šéfka klubu SaS Anna Zemanová uvádza, že uchádzačov o post generálneho prokurátora nie je tak veľa, aby v koalícii nebola šanca na prienik.

“Zatiaľ sme nerobili užší výber. Ak to bude požiadavka koaličných partnerov na lídra hnutia, určite sa vieme k veci postaviť aj takto. Preberali sme najmä negatíva a pozitíva jednotlivých kandidátov a čo očakávame od najlepšieho kandidáta,” uviedol Vetrák. “Platí, že hlasovať sa nebude, pokiaľ nie je dohoda na najvhodnejšom kandidátovi. Dnešné hlasovanie je len orientačné a skôr nereálne,” doplnil. OĽANO na utorkovom (24. 11.) poslaneckom klube preberalo verejné vypočúvanie kandidátov a ich osobné profily. “Neuzavreli sme to, rokovania naďalej prebiehajú,” doplnil šéf klubu hnutia Michal Šipoš.

Aj Sme rodina sa chce dohodnúť na spoločnom kandidátovi. “Ale v prípade, že k tomu nedôjde, platí pôvodná zelená karta v rámci jednotlivých klubov,” uviedol podpredseda klubu Sme rodina Miloš Svrček. “My sme nominovali Maroša Žilinku, ale podstatná je pre nás dohoda na koaličnej rade,” dodal šéf klubu Peter Pčolinský.

“Ešte stále prebiehajú rokovania, prvý klub sme už mali. Myslím si, že z našej strany sa rysujú dobré riešenia, s ktorými predseda (šéf SaS Richard Sulík, pozn.) rokuje s ostatnými koaličnými partnermi,” povedala Zemanová. Priblížila, že v klube sa dohodli na viacerých kandidátoch. Podotkla, že uchádzačov na túto funkciu nie je tak veľa, aby v koalícii nebola šanca na prienik.

Voľba kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR je naplánovaná na stredu podvečer. Poslanci diskutovali o voľbe v stredu ráno, diskusia trvala približne hodinu. O post generálneho prokurátora sa uchádza sedem kandidátov.

- Reklama -