Poslanci ukončili rokovanie novelou zákona o samosprávnych krajoch

0
Ilustračná snímka. Rokovacia sála NR SR. Foto: TASR

Poslanci ukončili prvý deň 18. schôdze Národnej rady (NR) SR prerokovaním návrhu novely zákona o samosprávnych krajoch, podľa ktorej by samosprávne kraje mohli pri výkone svojich zákonných povinností využívať elektronickú komunikáciu. Obmedziť by sa tiež mohla i možnosť poslancov zastupiteľstva byť členom štatutárnych orgánov rozpočtových a príspevkových organizácií kraja.

Poslanci na utorkovom rokovaní schválili aj viacero zákonov z dielne rezortu financií. Od 1. januára budúceho roka na Slovensku dôjde k úplnému zrušeniu osobitného odvodu bánk. Plénum tiež rozhodlo o tom, že súkromná výroba destilátov z vlastného ovocia sa rušiť nebude, ako pôvodne plánovalo ministerstvo financií. Poslanci zároveň schválili novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Cigarety od februára 2021 tak pravdepodobne zdražejú a majú byť pod prísnejšou kontrolou.

V stredu (25. 11.) majú poslanci od 9.00 h rokovať o voľbe kandidáta na generálneho prokurátora. Na stredu je tiež naplánovaná aj samotná voľba. Tá sa môže ešte posunúť. O spoločnom kandidátovi na tento post má rokovať koaličná rada.

- Reklama -