Žilinka priechodný pre koalíciu aj opozíciu? Hlas-SD sa nevyjadril

0
Maroš Žilinka. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentného Hlasu-SD nepovedali, či by vo voľbe kandidáta na generálneho prokurátora podporili Maroša Žilinku. Práve on sa spomína ako kandidát priechodný v opozícii aj časti koalície.

„Svoje stanovisko prijmeme po ukončení vypočutia všetkých kandidátov,” uviedla hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková s tým, že základnou požiadavkou strany na generálneho prokurátora je “záruka, že dokáže vzdorovať politickým objednávkam a bude nezávislý voči vládnej moci, napriek tomu, že bude vedieť, kto ho volil a kto nie”.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) varoval koaličných partnerov pred hlasovaním s opozíciou v tejto voľbe. Povedal, že ak by niektorá koaličná strana zvolila kandidáta na generálneho prokurátora spolu s opozíciou, OĽANO odíde z koalície. Premiérov odchod znamená pád vlády. Matovič mal o možných dohodách niektorých koaličných strán s opozíciou počuť ešte pred vypočúvaním kandidátov. SaS aj Za ľudí dohody s opozíciou odmietli. Sme rodina preferuje dohodu v rámci koalície, nemieni sa však nechať vydierať.

O post generálneho prokurátora sa uchádza sedem kandidátov. V pondelok poslanci ukončia ich verejný híring. Poslanci majú voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začína v utorok (24. 11.). Návrh programu počíta so stredajším (25. 11.) termínom, ale je možné, že sa posunie na neskôr. Generálneho prokurátora menuje do funkcie prezident SR.

- Reklama -