VIDEO SaS nepodporí celoplošné testovanie, ktoré avizoval Matovič. Sulík predstavil plán proti pandémii Semafor zdravia

0
Predseda SaS a minister hospodárstva SR Richard Sulík počas tlačovej konferencie strany SaS k predstaveniu protipandemického plánu Semafor 23. novembra 2020 v Bratislave.

Sloboda a Solidarita (SaS) nepodporí celoplošné testovanie na celom území Slovenska, ako o ňom hovorí premiér Igor Matovič (OĽANO). V pondelok to na tlačovej konferencii povedal vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Je za pretestovanie najviac zasiahnutých regiónov.

SaS predstavila na tlačovej konferencii nový protipandemický plán Semafor zdravia. Zohľadňuje situáciu v regiónoch. Hovorí o opatreniach, pravidlách a odporúčaniach pre celé Slovensko, pre konkrétne obvody, spomína plán testovania, rieši cezhraničný režim aj odškodnenie zatvorených či obmedzených prevádzok.

Protipandemický plán predloží strana na rokovanie ústredného krízového štábu, ktorý zasadne popoludní. SaS v ňom navrhuje nosenie rúšok v interiéri, keďže toto opatrenie funguje. Seniorom nad 65 rokov by mala Slovenská pošta doručiť 15 rúšok raz za mesiac. Platiť by tiež malo dodržiavanie odstupu dva metre, dodržiavať ich treba najmä pri čakaní.

Prevádzkovatelia predajní, reštaurácii či divadiel by mali pri vstupe do objektu zabezpečiť dezinfekciu rúk, každý návštevník by mal povinnosť vydezinfikovať si ruky. Zdôrazňuje aj vetranie a zvlhčovanie vzduchu v uzavretých priestoroch.

Zatvorené či obmedzené prevádzky by sulíkovci chceli odškodniť pomocou jedného všeobecného odškodňovacieho zákona. Ten už Sulík chcel predložiť minulý týždeň, ale na vláde nebol záujem. “Minulú stredu som mal snahu predložiť na vládu zákon o odškodnení prevádzok, ale nebola vôľa o tomto zákone čo len viesť rozpravu,” povedal.

Plán hovorí aj o znížení mobility. Sulík je za prerušenie bezplatného cestovania vlakom počas pandemickej situácie. Plán tiež odporúča obmedziť cestovanie mestskou hromadnou dopravou. Rovnako navrhuje aplikáciu, ktorá by pomáhala s trasovaním kontaktov osôb pozitívnych na nový koronavírus. Trasovanie by sa nemalo realizovať telefonovaním, ale malo by byť automatické alebo poloautomatické. “Je veľmi dôležité sledovať ohniská pomocou modelovania tzv. živých dát. Vtedy by sme mali prakticky vedieť predvídať, kde najbližšie ‘udrie’ korona,” komentoval.

Sulík tiež informoval, že SaS nepodporí celoplošné testovanie, o akom hovorí premiér Igor Matovič (OĽANO). S pretestovaním najviac zasiahnutých regiónov nemá problém. “Ak sa povie len tak z dlhej chvíle, teraz sa poďme všetci pretestovať, tak v tom zmysel nevidím,” vyhlásil Sulík.

Ako Sulík uviedol, jeho vyjadrenie o tom, že je proti komunitnému testovaniu boli prekrútené, on nenamietal komunitné testovanie ale fakt, že majitelia kaviarní či reštaurácií majú zháňať sami zdravotníkov. Podľa predsedníčky zdravotníckeho Výboru NR SR Jany Bittó Cigánikovej premiér Matovič “neodpískal komunitné testovanie kvôli Sulíkovi, ale kvôli rímskokatolíckej cirkvi”.

Protipandemický plán popisuje aj spôsob testovania. Malo by sa testovať pri príznakoch ochorenia, v školách, domovoch sociálnych služieb. Tiež pred hromadnou akciou, napríklad pri športových akciách. Samostatný režim testovania by mal byť na hraniciach a tiež v subjektoch hospodárskej mobilizácie, podnikoch kritickej infraštruktúry či v spoločnostiach nad 1000 zamestnancov.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) zdôraznil potrebu vrátiť deti do škôl. Chce, aby sa tak stalo 30. novembra. Podľa jeho slov je dôležité, aby študenti a žiaci mali kontakt s učiteľmi a s kolektívom. Pre školy by mal fungovať ešte individuálny lokálny školský semafor. Gröhling by chcel vytvoriť mobilné testovacie jednotky, ktoré by na základe požiadavky riaditeľa vedeli prísť do školy dobrovoľne pretestovať žiakov či zamestnancov. Rezort školstva na toto opatrenie našiel aj financie, ktoré by mohli prísť mestám a krajom na vytvorenie stabilných odberových tímov.

“Strana SaS je za to, aby sa školy otvorili, pretože nám veľmi záleží na vzdelaní žiakov a hlavne na fungovaní rodín na Slovensku. Teraz aj ostatné strany musia povedať, že či im záleží na vzdelávaní a že či naozaj školstvo ako oblasť je prioritou tejto vlády,” dodal.

(TASR, red)

- Reklama -