Voľby USA: Trumpov tím sa rozišiel s kontroverznou právničkou

0
Niekoľko dní po kontroverznej tlačovej konferencii o údajných volebných podvodoch ukončil štáb amerického prezidenta Donalda Trumpa spoluprácu s právničkou Sidney Powellovou (vpredu). Trumpov osobný právnik Rudy Giuliani v nedeľu podľa agentúry AFP oznámil, že Powellová už nepracuje pre Trumpov tím právnikov ani pre samotného prezidenta. (Foto: TASR/AP)

Niekoľko dní po kontroverznej tlačovej konferencii o údajných volebných podvodoch ukončil štáb amerického prezidenta Donalda Trumpa spoluprácu s právničkou Sidney Powellovou. Trumpov osobný právnik Rudy Giuliani v nedeľu podľa agentúry AFP oznámil, že Powellová už nepracuje pre Trumpov tím právnikov ani pre samotného prezidenta.

Powellová na štvrtkovej tlačovej konferencii, na ktorej mal Giuliani 40-minútový monológ, odsúdila podvody v prezidentských voľbách konaných 3. novembra. Právnička tvrdila, že Trump v skutočnosti zvíťazil nad svojím  vyzývateľom Joeom Bidenom veľkým rozdielom hlasov. Bez uvedenia dôkazov vyjadrila predpoklad, že voľby v prospech Bidena svojimi hackerskými útokmi zmanipulovali Kuba, Venezuela a Čína, ako aj hnutie Antifa, technologické firmy a jeden internetový server v Nemecku.

Giuliani na takmer dvojhodinovej tlačovej konferencii hovoril o “národnom sprisahaní” proti Trumpovmu znovuzvoleniu. Demokratov okolo víťaza volieb Joea Bidena označil za “gaunerov”, ktorí sa dopustili volebných podvodov v kľúčových štátoch, “aby voľby ukradli americkému ľudu”.

Trump svoju porážku vo voľbách doteraz nepriznal a takisto bez akýchkoľvek dôkazov hovorí o údajných masívnych volebných podvodoch. Pokusy tímu Trumpových  právnikov spochybniť Bidenove víťazstvo vo viacerých kľúčových štátoch zatiaľ zlyhali.

- Reklama -