Šipoš: Za opozičnou kritikou nákupu testov je strach, že to bol ozaj lacný a transparentný nákup

0
Michal Šipoš, predseda Poslaneckého klubu OĽANO. (Foto: TASR)

To, že predstavitelia Smeru-SD ani Hlasu-SD nechcú prijať ponuku zúčastniť sa na práci komisie, ktorá má nastaviť podmienky nákupu 16 miliónov antigénových testov, je podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša vyjadrením strachu a nezáujmu zjednotiť sa v boji s ochorením COVID-19. Naznačil to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha a zástupca Hlasu Matúš Šutaj Eštok v televíznej debate oponovali tým, že sa nebudú zúčastňovať na experimentoch a marketingových aktivitách premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

“Majú strach, že by sa napokon ukázalo, že tie testy pre prvú fázu celoplošného testovania boli nakúpené naozaj lacno a transparentne,” mieni o predstaviteľoch opozície Šipoš, podľa ktorého sa ukazuje, že chcú len kritizovať a nie prispieť k protipandemickému boju.

Blaha zdôraznil, že nevidí zmysel zúčastňovať sa na takýchto aktivitách a “zlodejinách”. Poukázal pritom na to, že existujú podozrenia, že predchádzajúci tender nebol transparentný, nevyvracia mu to ani stanovisko Transparency International Slovensko (TIS), ktoré vníma ako neobjektívne a v prospech vlády.

O objektivite stanoviska TIS nie je presvedčený ani nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Šutaj Eštok, upozorňuje, že tender naďalej preveruje Úrad pre verejné obstarávanie. “Až ten určí, či to bolo alebo nebolo podľa zákona,” zdôraznil.

V prípade plánovaných kôl celoplošného testovania Blaha potvrdil rozhodnutie Smeru-SD, že ak budú povinné, strana podá podnet na Ústavný súd. V prípade postoja Hlasu-SD tlmočil Šutaj Eštok odpor voči “experimentom premiéra Matoviča a tomu, aby mu Slováci robili pokusných králikov”.

Šipoš na otázku, či bude celoplošné testovanie povinné a v akej forme sa uskutoční, povedal, že o tom budú diskutovať odborníci na ústrednom krízovom štábe. Prízvukoval zároveň, že čím je účasť vyššia, tým sa vytvára reálnejší obraz o možnom šírení a ohniskách nákazy. “Ukazuje sa, že ak je to dobrovoľné testovanie, účasť je nižšia, ako keď sú testovaní zvýhodnení,” dodal.

Poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS) verí, že sa na ďalšie obdobie prijme odborne vyargumentovaný, logický a zrozumiteľný protipandemický plán, od ktorého sa bude odvíjať aj otváranie škôl.

- Reklama -