Lavrov: Moskva a Baku sa zhodujú na potrebe obnovenia mieru v Náhornom Karabachu

0
Na snímke tretí sprava azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a štvrtý zľava ruský minister obrany Sergej Šojgu počas stretnutia v Baku 21. novembra 2020. (Foto: TASR/AP)

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu uviedol, že Rusko a Azerbajdžan sa zhodujú na potrebe vytvorenia podmienok pre zmierenie a obnovenie harmónie medzi etnickými a náboženskými skupinami v Náhornom Karabachu. Informovala o tom agentúra TASS.

Lavrov to povedal po stretnutí medzirezortnej delegácie Ruskej federácie s azerbajdžanskými predstaviteľmi v Baku. Podľa ministra strany prediskutovali široké spektrum konkrétnych krokov, ktoré môžu pomôcť naplniť tento cieľ.

Ruský prezident Vladimír Putin spolu s jeho azerbajdžanským náprotivkom Ilhamom Alijevom a arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom podpísali 9. novembra dohodu o okamžitom zastavení bojov v Náhornom Karabachu, ktoré si od vypuknutia vojny koncom septembra vyžiadali tisíce mŕtvych a desaťtisíce vysídlených.

Arménsko súhlasilo s odstúpením časti tohto regiónu ovládaného arménskymi separatistami Azerbajdžanu. Dohoda však v Arménsku vyvolala pobúrenie; v hlavnom meste Jerevan vyšli do ulíc tisícky demonštrantov požadujúcich Pašinjanovu rezignáciu.

Medzinárodné spoločenstvo považuje Náhorný Karabach za súčasť územia Azerbajdžanu. Počas nedávneho konfliktu azerbajdžanské sily dobyli späť značné územia, o ktoré prišli v predošlej vojne v prvej polovici 90. rokov.

- Reklama -