Košický kraj: Účasť v obciach je tentoraz zjavne nižšia

0
testovanie (Foto: TASR)

Zatiaľ pomerne nízky záujem občanov hlásia v sobotu viaceré obce v Košickom kraji, v ktorých sa počas víkendu koná plošné dobrovoľné testovanie antigénovými testami na ochorenie COVID-19.

V rámci kraja sa testovanie koná najviac v okrese Košice-okolie, a to v 24 obciach. “Zatiaľ to prebieha štandardne bez problémov, začalo sa o 8.00 h, evidujeme pomerne nízku účasť, tak uvidíme, čo deň prinesie,” potvrdila dopoludnia pre TASR prednostka okresného úradu Košice-okolie Zuzana Vozár Kakaščíková. Starostovia zabezpečili podmienky na testovanie v súčinnosti s Ozbrojenými silami SR. V niektorých obciach sa testovanie vzhľadom na nízky počet obyvateľov koná len v sobotu.

Testovanie prebieha aj v obci Markovce v okrese Michalovce, kde v minulých dvoch kolách testovania mali vysokú mieru pozitívnych prípadov – 8,82 percenta a 6,04 percenta. Starostka Valéria Eľková si želá, aby sa ľudia prišli otestovať a výsledok bol tentoraz lepší. “Počas tých dvoch testovaní sme mali už o tomto čase oveľa viac ľudí, ktorí prišli, teraz je to ešte máličko. Hoci je to na báze dobrovoľnosti, dúfam, že ľudia budú zodpovední a prídu sa otestovať pre vlastnú spokojnosť aj bezpečnosť nás všetkých a že teraz už budú potešujúce výsledky,” povedala ráno pre novinárov.

V meste Sečovce (okres Trebišov) zriadili tentoraz len jedno odberové miesto, a to v kultúrnom dome, predtým ich mali šesť. Podľa prednostu mestského úradu Ivana Kantora je jedno odberové miesto dostačujúce, do 11.00 h prišlo na test 68 ľudí. “Je to celkovo málo, ale zhruba ako sme čakali. Ľudia chodia priebežne, prevažne Sečovčania, ale aj z okolitých obcí. Máme štyroch zdravotníkov, ide to plynulo, rady sa netvoria,” priblížil prednosta.

V Košickom kraji sa víkendové testovanie koná v 53 obciach a mestách Spišské Vlachy a Sečovce.

- Reklama -