Stachura: Situácia s koronavírusom je veľmi variabilná

0
Na snímke zľava riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Michal Weinciler, minister zdravotníctva (MZ) SR Marek Krajčí, štátny tajomník MZ SR Peter Stachura, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie Ministerstva zdravotníctva SR k aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku 20. novembra 2020 v Bratislave. (Foto: TASR)

Situácia v nemocniciach na Slovensku je aj v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu veľmi variabilná a lokálna. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Peter Stachura. Priznal, že na niektorých miestach je situácia zvládaná s vypätím síl. Odmieta však tvrdenia, že rezort situáciu neriadi.

“Uvedomujeme si, že situácia na Slovensku je veľmi variabilná, lokálna. V niektorých miestach Slovenskej republiky túto situáciu zvládame len s vypätím všetkých síl zdravotníkov, sestier, lekárov a tých, ktorí sa starajú o našich pacientov,” povedal Stachura.

Na margo vyjadrení, že ministerstvo situáciu neriadi, poznamenal, že funguje krízový tím ľudí a odborníkov. Denne monitorujú aktuálny stav vo všetkých nemocniciach, vyhodnocujú údaje a pričiňujú sa o to, aby nemocnice “napätú situáciu zvládli.” Zdôraznil, že sú si vedomí toho, že sa treba postarať o pacientov s ochorením COVID-19, rovnako tak o tých, ktorí toto ochorenie nemajú, ale vyžadujú si okamžitú liečbu v nemocniciach. Na prácu tímu je podľa vlastných slov hrdý.

Obsadenosť lôžok pripravených pre pacientov s ochorením COVID-19 je naplnená na 50 percent, evidované sú však veľké regionálne rozdiely, na ktoré sa regionálne reaguje. V prípade kyslíkových lôžok boli, prípadne sú na tom najhoršie Prešovský a Žilinský kraj, opatreniami sa ale situácia pomaly zlepšuje. Relatívne stabilne je na tom Banskobystrický a Bratislavský kraj, rovnako aj Trnavský kraj.

Situácia sa začína trocha dramatizovať v Trenčianskom a Nitrianskom kraji. Obdobné údaje sú k dispozícii aj prípade pacientov vyžadujúcich si umelú pľúcnu ventiláciu. V súčasnosti je zároveň podľa Stachuru v slovenských nemocniciach práceschopných vyše 87 percent sestier a vyše 93 percent lekárov.  

“Nechceme sa dať ukolísať na týchto dátach. Uvedomujeme si, že sú tu nemocnice, ktoré tento stav pociťujú lokálne veľmi dramaticky,” povedal Stachura s tým, že mierne klesá krivka s počtom infikovaného personálu v nemocniciach.

Súčasťou krízového tímu pre nemocnice je aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, ktoré zabezpečuje v čase pandémie viaceré činnosti nad rámec bežných úloh. Ide najmä o koordináciu transportov pacientov s ochorením COVID-19 medzi jednotlivými zdravotníckymi zariadeniami. “Kľúčoví sú kritickí pacienti na umelej pľúcnej ventilácii. To sú tí najťažší pacienti,” poznamenal riaditeľ operačného strediska Michal Weinciller.

V novembri zriadili zároveň operačné stredisko pre podporu transportu pacientov medzi nemocnicami, ktoré slúži na preklady a presuny kritických pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Najviac zaťažené boli regióny okresov Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Čadca a Bardejov. Pacienti sa presúvali do regiónov s väčšími kapacitami, teda do nemocníc v Žiline, Martine, Ružomberku, Svidníku, Košiciach a Michalovciach. Zabezpečujú sa tiež presuny pacientov s ochorením COVID-19, ale nevyžadujúcich si umelú pľúcnu ventiláciu.

- Reklama -