Krajčí: Percento pozitívnych rastie aj pri PCR, aj antigénových testoch

0
Na snímke zľava tlmočníčka posunkovej reči, riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Michal Weinciler, minister zdravotníctva (MZ) SR Marek Krajčí, štátny tajomník MZ SR Peter Stachura, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie Ministerstva zdravotníctva SR k aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku 20. novembra 2020 v Bratislave. (Foto: TASR)

Počet pozitívne testovaných pacientov na nový koronavírus potrebujúcich hospitalizáciu nerastie. Stav sa udržuje približne na čísle 1800. Aktuálne klesol z 1815 na 1778. Reprodukčné číslo je 0,9. Počet prípadov stále klesá, avšak už menej výrazne. Kým minulý týždeň predstavoval pokles 34 percent, teraz 24. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii.

Štrnásťdňová incidencia sa zlepšila z 526 na 409, pri započítaní antigénových testov zo 640 na 484. Počet kritických pacientov klesol len mierne, zo 173 na 167, na umelej pľúcnej ventilácii je však 133 oproti minulotýždňovým 127. “Kĺzavý medián sa nám z týždňa na týždeň zlepšuje,” komentoval Krajčí. Momentálne je na hodnote 1326, pred týždňom bol 2024.

Priemer testov klesol z 11.316 na 7211. Percento pozitívnych však stúplo zo 16 na 19. “Avšak pokiaľ si spojíme antigénové testovanie s PCR testami, máme test positive rate, teda percento pozitívne zachytených, okolo desať percent, čo je však mierny nárast,” dodal. Ukazuje to podľa neho to, že vzhľadom na uvoľnenie opatrenie sa reprodukčné číslo bude zhoršovať.

“Všetky regióny nám klesajú, to je dobrá správa,” zhodnotil minister. Najväčšie zlepšenie je v Žilinskom regióne, kde bolo predtým viacero kritických okresov. Najlepšia situácia je v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Najviac zasiahnutými regiónmi sú v súčasnosti Púchov, Považská Bystrica, Stropkov a Myjava, v ktorej je aj vysoké percento pozitívnych nad 65 rokov.

Percento pozitívnych rastie aj pri PCR, aj antigénových testoch. “Ochorenie, ktoré sme zrazili intervenciou, v poslednom týždni úplne pochopiteľne pravdepodobne opäť naberá na intenzite,” skonštatoval. Hoci počet prípadov pozitívne testovaných nad 65 rokov klesá, podľa ministra sa stále nedarí výraznejšie eliminovať šírenie nákazy v tejto vekovej kategórii. “Stále sa nám nedarí ochraňovať tých najzraniteľnejších, čo by mal byť náš cieľ,” dodal. Na ochorenie COVID-19 denne zomrie asi 30 pacientov.

V súčasnosti sú všetky regióny Slovenska červené. Semafor je však podľa ministra pripravený. Opatrenia by sa teda mohli opäť prijímať po zlepšení stavu na základe situácie v jednotlivých okresoch. Minister semafor najprv predstaviť ústrednému krízovému štábu.

O prípadnom ďalšom celoplošnom testovaní má podľa Krajčího v pondelok (23. 11.) rokovať koaličná rada.

Návrat detí do škôl podľa prezidenta Slovenskej spoločnosti infektológov zatiaľ nie je uzavretý. Informovať budú budúci týždeň.

- Reklama -