Minister zdravotníctva vyzýva ľudí na darovanie krvi

0
blood donation, blood donations, blood
Ilustračná snímka, darovanie krvi. Foto: Pixabay

Nemocnice na Slovensku majú od vypuknutia epidémie nedostatok krvi. Minister zdravotníctva (MZ) SR Marek Krajčí (OĽANO) vyzýva ľudí na jej darovanie. TASR o tom informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Krvi od darcov je v súčasnosti menej, ako by nemocnice potrebovali. „Chcem vyzvať všetkých obyvateľov, ktorí môžu, aby sa rozhodli darovať krv, bez ktorej sa veľká časť výkonov nedá realizovať,” upozornil Krajčí. Podľa rezortu je v týchto dňoch hlavne nedostatok krvnej skupiny A a všetkých Rh negatívnych krvných skupín. Vítaní sú však prvodarcovia aj aktívni darcovia s akoukoľvek krvnou skupinou.

„Keď porovnávame na mesačnej báze počet odberov, ktoré sme vykonali na odberových pracoviskách Národnej transfúznej služby (NTS) SR na území Slovenska, s objednávkami nemocničných zariadení, chýba nám približne 1000 darcov,” vysvetlila generálna riaditeľka NTS Renáta Dundová.

Na všetkých pracoviskách transfúznej služby sú podľa rezortu zdravotníctva zavedené prísne hygienické podmienky a preventívne opatrenia na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. „Povinné je prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia rúk, meranie telesnej teploty a vyplnenie checklistu,” spresnila hovorkyňa. Dodala, že každý darca má možnosť telefonicky sa objednať na darovanie krvi na ktoromkoľvek pracovisku NTS SR, pričom pri objednaní získa všetky potrebné informácie.

- Reklama -