Špecializovaný súd vytýčil termín nového procesu so Salmanovcami

0
Na archívnej snímke Alexander Salman. (Foto: TASR)

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vytýčil nový termín pojednávania s ruskými podnikateľmi Alexandrom a Sergejom Salmanovcami po tom, ako na začiatku septembra Najvyšší súd (NS) SR zrušil pôvodný oslobodzujúci rozsudok nad dvojicou.

Najnovšie by sa malo konať vo veci 7. decembra, keď predchádzajúci termín v piatok (13. 11.) bol zrušený z dôvodu ospravedlnenia sa obhajcu obžalovaného. Vyplýva to z aktualizovaného rozpisu činnosti ŠTS.

Päťčlenný senát NS SR 7. septembra vyhovel mimoriadnemu dovolaniu exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej v prípade oslobodzujúcich rozsudkov nad dvojicou. Dovolanie podala Žitňanská v roku 2017.

NS SR zrušil rozsudok ŠTS a následne aj právoplatný verdikt NS SR a prikázal ŠTS, aby v úplatkárskej kauze, v ktorej bol odsúdený bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa, nanovo rozhodol. Súdy sa podľa dovolacieho senátu NS SR nedostatočne vyrovnali so svedeckými výpoveďami.
      Ako NS SR zdôraznil, podnikatelia boli oslobodení v júli 2015 a až v auguste bolo podmienečne zastavené stíhanie exriaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. V tejto úplatkárskej kauze bol odsúdený exriaditeľ Klvaňa.
      NS SR pôvodne v novembri 2016 oslobodil podnikateľov v prípade podplácania Klvaňu. Podnikatelia si podľa obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443.000 eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť práve Klvaňa. Úplatok mal exriaditeľ prevziať osobne. Z titulu svojej funkcie mal zabezpečiť bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov a zároveň včas poskytovať služobné informácie o dožiadaniach z iných daňových úradov a polície.
      Klvaňu NS SR v decembri 2015 odsúdil na sedemročný trest odňatia slobody práve za úplatky od podnikateľov. NS SR uznal podnikateľov za vinných v inom prípade, a to z podplácania Márie Z. Podľa obžaloby podnikatelia Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vrátenia DPH rovnako desať percent z uplatnených odpočtov. Sergeja S. odsúdili v tomto prípade na sedem rokov a jeho syna Alexandra na šesťročný trest odňatia slobody. Oboch už podmienečne prepustili na slobodu.

- Reklama -