VIDEO Čím chceme mať uvoľnenejšie opatrenia, tým viac musíme testovať. Antigénové testy sú “zlatý štandard” proti pandémii, uviedol Krajčí

0
Na snímke vpravo minister zdravotníctva SR Marek Krajčí vystriedal zdravotníka a sám pomáhal pri testovaní na Základnej škole na Komenského ulici 23 v Bardejove 23. októbra 2020. Foto: TASR

Testovanie antigénovými testami sa stáva jedným zo “zlatých štandardov” v boji proti pandémii nového koronavírusu. Z tohto dôvodu Európska komisia (EK) spustí ich centrálne obstarávanie pre jednotlivé členské štáty. Aktuálne sa očakáva nákup v počte minimálne 560 miliónov kusov, čo však môže trvať niekoľko mesiacov. V stredu to po rokovaní vlády SR uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Dovtedy je podľa jeho slov potrebné, aby malo Slovensko dostatočnú zásobu na určité obdobie. „Čím chceme mať uvoľnenejšie opatrenia, tým viac musíme testovať. To je v priamej úmere,” komentoval Krajčí s tým, že pokiaľ by sa na Slovensku nemalo testovať, o to prísnejšie by museli byť nastavené opatrenia. Reprodukčné číslo sa podarilo podľa neho znížiť aj práve vďaka celoplošnému testovaniu. Pokiaľ sa nebude podľa šéfa rezortu zdravotníctva diať to, čo sa dialo doteraz, predpokladá, že reprodukčné číslo bude rásť.

V ďalšom období musí mať Slovensko podľa Krajčího “veľmi múdro nastavené opatrenia”. Pripomenul, že testovanie sa nateraz realizuje v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb, v najpostihnutejších regiónoch a zároveň sú po celom Slovensku zriadené viaceré odberové miesta.

Krajčí zároveň pripomenul výzvu rezortu zdravotníctva na zriadenie ďalších odberových miest v okresných mestách. Ide o otvorenú výzvu, súťaž Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nebude realizovať, podľa Krajčího je v súlade s európskou smernicou. Prihlásiť sa môže ktorýkoľvek poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Krajčí nezaznamenal, že by na niektorom z odberových miest bol nedostatok testov.

Nákup ďalších antigénových testov rezortom hospodárstva bude podľa Krajčího predmetom koaličnej rady v stredu večer. Predpokladá, že sa budú po novom denne reportovať informácie o tom, koľko ľudí bolo testovaných PCR aj antigénovým testom.  

Poznamenal tiež, že čím je v krajine viac ľudí, ktorí nie sú konformní s opatreniami, o to tvrdšie opatrenia musí krajina prijať. Utorňajšie (17. 11.) protesty sú podľa Krajčího prejavom toho, že rôzne živly aj politici eskalujú túto nekonformnosť. Ľudia, ktorí vyzývajú na nenosenie rúšok, sú podľa neho zodpovední za pacientov v nemocniciach a tiež za to, že ľudia bojujúci proti vírusu v prvej línii možno nie sú takí úspešní.

Dodal, že MZ SR má pripravený semafor pre jednotlivé regióny. Predstaviť ho chce v piatok (20. 11.).

VIDEO

Krajčí: Antigénové testy sú zlatým štandardom, EK chystá ich centrálny nákup. Zdroj: TASR

- Reklama -