Aukcia na 5G frekvencie bude ešte tento rok, avizuje Doležal

0
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Foto: TASR

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) má podľa svojich slov od predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Ivana Martáka prísľub, že sa aukcia na 5G frekvencie uskutoční ešte tento rok. Ide o prvý balík frekvencií v pásme 700 megahertzov (MHz). Minister sa tak vyjadril v stredu po rokovaní vlády.

„So znepokojením pozorujem, že ostatné krajiny nás postupne predbiehajú. My sme mali ambíciu byť prví, ale ostatné krajiny ako Rakúsko, Česko, Maďarsko tieto aukcie už buď ukončili, alebo tam aukcie prebiehajú,” poznamenal Doležal s tým, že napriek tomu verí, že Slovensko nebude naďalej zaostávať a že implementácia 5G bude napredovať.

„Je dôležité povedať, že operátori majú súbor frekvencií, napríklad radovo 3,5 gigahertza (GHz), kde už 5G implementovať môžu,” poznamenal minister a zdôraznil, že aukcia, o ktorej hovoril, sa týka frekvencií z pásma 700 MHz, čo je nutnou, a ani zďaleka nie postačujúcou podmienkou na budovanie siete piatej generácie na Slovensku.

Hovorca regulačného úradu Roman Vavro pre TASR potvrdil, že platí Martákovo vyjadrenie, že frekvencie z pásma 700 MHz budú mať operátori k dispozícii ešte v tomto roku. Spresnil však, že výberové konanie nebolo zastavené a naďalej pokračuje. „Elektronická aukcia je záverečná fáza výberového konania. Všetky predchádzajúce fázy už prebehli,” doplnil Vavro. Vzhľadom na legislatívu o elektronických komunikáciách však regulačný úrad nemôže počas výberového konania poskytovať bližšie informácie. „Regulačný úrad bude o priebehu a výsledkoch výberového konania informovať až po jeho ukončení,” uzavrel Vavro.

- Reklama -