EÚ podpísala piatu dohodu o dodávke vakcín proti COVID-19

0
Foto: TASR/AP

Európska únia v utorok podpísala zmluvu s nemeckou farmaceutickou spoločnosťou CureVac, ktorá počíta s počiatočným nákupom 225 miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v mene všetkých členských štátov EÚ a s možnosťou požiadať o dodanie ďalších 180 miliónov dávok, len čo sa vakcína ukáže ako bezpečná a účinná proti novému typu koronavírusu.

V poradí piatu dohodu s farmaceutickou spoločnosťou potvrdila aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Zmluva s CureVac rozširuje už aj tak široké portfólio vakcín, ktoré sa majú vyrábať v Európe. Únia už podobné dohody uzavrela s farmaceutickými spoločnosťami AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV a BioNtech-Pfizer. Ukončila tiež prieskumné rokovania s americkou firmou Moderna.

Diverzifikované portfólio vakcín má zabezpečiť, že Európa bude na očkovanie dobre pripravená, hneď ako sa potvrdí, že nové vakcíny sú bezpečné a účinné. Členské štáty majú právo darovať vakcíny zo svojho podielu chudobnejším krajinám alebo ich presmerovať do ďalších európskych krajín.

EÚ začiatkom tohto roka spolu s Európskou investičnou bankou (EIB) poskytla finančné prostriedky spoločnosti CureVac vo výške 75 miliónov eur, aby ju podporila vo fáze vývoja novej vakcíny.

Spoločnosť CureVac je priekopníkom vo vývoji úplne novej triedy vakcín založených na mediátorovej RNA (mRNA). Platforma nových vakcín bola vyvinutá v poslednom desaťročí. Základným princípom je použitie molekuly, do ktorej bola lipidovými nanočasticami vnesená mRNA, ako dátového nosiča informácií, pomocou ktorého si telo samo dokáže vyrobiť účinné protilátky na boj voči rôznym chorobám.

Komisia prijala rozhodnutie o podpore tejto očkovacej látky na základe dôkladného vedeckého posúdenia, použitej technológie, doterajších skúseností spoločnosti s vývojom očkovacej látky a jej výrobnej kapacity pre možnosť zásobovania celej EÚ.

- Reklama -