Politológ Koziak: Keby neprišiel 17. november, Fico by dnes zrejme sedel v ústrednom výbore strany

0
Tomáš Koziak, politológ, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore (Foto: politologiaupjs.sk)

Keby neprišiel 17. november, dnes by Robert Fico zrejme sedel v ústrednom výbore strany. Tí, ktorí organizujú dnešné spomienky na November, demokraciu chápu len ako rebríček za svojimi cieľmi, myslí si politológ z Vysokej školy politických a společenských věd v Kutnej Hore Tomáš Koziak. A môže byť podľa neho Peter Pellegrini úspešný s anketou o predčasných voľbách?

Mladšie generácie nedoceňujú význam dnešného sviatku, mnohé deti ani netušia čo tento deň priniesol v našich dejinách. Môžete zhrnúť váš pohľad politológa na 17. november?

Určite priniesol viac slobody a viac príležitostí pre ľudí, to je prvá vec, ktorá mi napadne. Odkaz 17. novembra je aj v tom, že za demokraciu treba a oplatí sa bojovať. Aj v roku 1989 bolo o ňu nutné bojovať. Pamätám si tie mrazivé dni… Museli sme prejaviť odvahu, hoci nikto nevedel, ako to dopadne. V Rumunsku, mesiac po Novembri, neváhala polícia proti demonštrantom použiť zbrane. Bolo nutné povedať áno, chceme tú slobodu.

Na dnes, v čase zákazu zhromažďovania, ohlásili spomienkové akcie viaceré skupiny. Sú rozmanité a podľa toho aj reagovala politická scéna. Sú tie to ohlásené protesty pošliapavaním odkazu novembra 1989, ako uviedla SaS, alebo prejavom demokracie a odporu voči politike Igora Matoviča, ako to vidí Robert Fico či Marian Kotleba?

Každé zhromaždenie ľudí je prejavom demokracie. To, že môžu vyjadriť svoj názor, je aj výdobytkom Novembra. Bolo by zaujímavé zistiť, koľko z tých ľudí, ktorí dnes prídu demonštrovať na akciu Smeru alebo ĽSNS bolo v roku 1989 na námestiach. Vieme zo slov Roberta Fica, že sám si November ani nevšimol. A niet sa mu čo čudovať. Keby neprišiel, dnes by Robert Fico zrejme sedel v ústrednom výbore strany. Je dnes zarážajúce, že k odkazu Novembra sa dnes hlásia ľudia, ktorým pojmy ako demokracia, sloboda, úcta k ľudským právam nehovoria to isté ako ľuďom, ktorí boli na námestiach. Robert Fico, ale najmä Ľuboš Blaha patria k ľuďom, ktorí inkliminujú k diktátorským, totalitným režimom. Majú v tomto blízko ku kotlebovcom, ktorí demokraciu chápu len ako rebríček za svojimi cieľmi. V prípade Fica a Kotlebu je názor na ľudské práva podobný a preto neprekvapuje, že sa dnes môžu stretnúť na verejnej akcii. Smer sa čoraz viac prepadáva v rebríčkoch preferencií, posledný výsledok čosi nad šesť percent, ktorý nemusí byť konečný čo sa týka pádu Smeru, je to výsledkom aj toho, komu dnes NAKA klope na dvere. A čo môže za danej situácie Fico robiť? Snažiť sa brať voličov tam, kde je to ešte možné. A to je priestor antisystémových strán. Výraz “fašistický liberalizmus” používajú len prívrženci Fica a Kotlebu. Súčasný Smer a jeho voličská základňa má ku Kotlebovi bližšie ako kedykoľvek predtým. A preto je snaha Fica dostať sa do antisystému  logická. A Fico sa ani neozýva k tomu, že Kotleba sa snaží ukradnúť odkaz Novembra.

Pristavme sa pri dnešnom núdzovom stave, Peter Pellegrini ho kritizuje, podľa neho je za jeho predĺžením len politický dôvod. ..

Čo sa týka opatrení v núdzovom stave, bol opatrný s ich hodnotením. Núdzový stav, ktorý bol predtým, bol odobrený ústavným súdom a nedá sa proti tomu argumentovať. Spochybňovanie ústavného systému vedie k demontáži demokratického zriadenia. Nechal by som to na ústavný súd aj teraz, vykladačov práva je dnes akosi veľa. Ak má niekto pochybnosti, či predlžovanie núdzového stavu je právne v poriadku, mal by sa obrátiť práve na Ústavný súd SR. Takáto kritika je na úrovni toho, čo v minulosti predvádzal Vladimír Mečiar. Je to vec na posúdenie právnikov.

Pred mesiacom sa konal podobný protest, ale pred Úradom vlády. Protestovať vtedy prišli športoví ultras, ktorí sa stretli s extrémistami. Počas niekoľkohodinových protestov hádzali dlažobné kocky a dymovnice. Policajti zasa do davu strieľali gumenými projektilmi, použili slzotvorný plyn a nakoniec na rozohnanie davu použili vodné delá.  Tohto prostestu, ktorý sa už vtedy udial v čase zákazu zhromažďovania, sa zúčastnil aj Richard Sulík, ktorý išiel náhodou okolo a videl na ňom veľa slušných ľudí. Nie je dnes teda upozorňovanie na zákaz zhromažďovania len prázdnou frázou koaličných politikov? Nevracia sa Sulíkovi tento jeho vlastný krok ako bumerang? 

Samozrejme. Sulíkovi sa takto spätne vracia viacero jeho vlastných krokov. Hodnotenie Sulíka, čo vtedy videl na námestí, nemusí byť v rozpore s pravdou, ale mal jedným dychom dodať, že okrem nich tam bola aj lúza, ktorá porušovala zákony a poškodzovala verejný majetok a doslova sa vysmievala z protipandemických opatrení štátu. Neprípustným spôsobom zľahčil to, čo videl, a to bola voda na mlyn pre tých, ktorí na tom námestí porušovali zákony. Išlo o veľmi nešťastné vyjadrenie ministra hospodárstva.

Koaličné strany si pamiatku novembra pripomínajú samostatne. Nie je to zlý signál?   

Myslím si, že je. November je taký silný symbolický sviatok, ktorý by si mali pripomínať všetky politické strany, ktoré to s demokraciou myslia vážne. Mali by si túto udalosť pripomenúť nejakou formou spoločne. Mohlo ísť aj o demonštráciu jednoty koalície. Síce môžu mať iný pohľad na niektoré kroky, ale spoločné si uctenie tohto dňa by malo byť vyjadrením, že demokratické hodnoty ich spájajú.

Minister vnútra aj pri dnešných zhromaždeniach nevylučuje použitie vodných diel, bolo by to však vzhľadom na odkaz revolúcie správne? Neposkytne tým argument pre tých, ktorí sa na akcie chystajú?

Je to mimoriadne zložitá situácia. Nechcel by som byť v úlohe človeka, ktorý má zásah polície dnes na starosti a ktorý bude vyhodnocovať aké nástroje použiť. Právo zhromažďovať sa totiž je jedným zo základných práv, ktoré tu máme. Na druhej strane máme daný núdzový stav, ktorý bolo prijatý v súlade s právom. Určite ale tí, ktorí sa dnes chystajú na protesty, chápu slobodu a demokraciu inak ako tí, ktorí na ne neprídu. Pretože oni sa budú vystatovať tým, ako ignorujú nariadenia, budú bez rúšok a budú sa z opatrení smiať. Na druhej strane demokracia a ak na to nebude polícia reagovať, išlo by o zlý signál, pretože fungujúci právny štát je aj o tom, že si dokáže vynútiť dodržiavanie zákonov. Ako k tomu príde občan, ktorý ide napríklad venčiť psa, rúško si zabudne a polícia ho hneď napomenie, alebo mu udelí pokutu – keď uvidí rozvášnený dav chuligánov, ktorí budú vykrikovať, že rúška si dávať nebude. Ak by som bol tým, ktorý by mal kompetenciu rozhodnúť o krokoch polície, tak by som vyťahoval z davu tých bez rúšok a rovno by som im rozdával pokuty. To by ich zabolelo a riešil by som ich v súlade s platným právo. Samozrejme ak by došlo k poškodzovaniu verejného majetku, tak tam zásah polície musí byť adekvátny. A vodné delá? Či 17. november, alebo nie, porušovanie zákonov nie je ľudským právom, netreba si ju zamieňať s anarchiou.

Strana Hlas dnes spustila internetovú anketu, v ktorej sa ľudí pýta, či sú za predčasné voľby. Je aj toto príklad zneužitia novembra? 

Zneužitie novembra nie. Je to anketa, ktorá je legitímnym a štandardným nástrojom politického zápasu a voči nej netreba namietať. Je to normálny spôsob ako môže politická strana vyjadriť nesúhlas so stavom v spoločnosti. Nie je na tom čo Pellegrinimu vytknúť. Môže mu to pomôcť v raste preferencií. Taká strana ako Hlas potrebuje byť aktívna, viditeľná a toto je dobrý spôsob. Ide o to, ako anketu politicky využijú, odkomunikujú. Môže im to priniesť hlasy. Ale nemyslím si, že táto akcia bude úspešná. Spoločnosť je veľmi rozdelená a bude taká dlho. Hlas nie je vnímaný príliš odlišne od Smeru, hoci sa tvári ako slušnejšia odnož Smeru. Ale tie veci sa prelievajú, napríklad Monika Jankovská už ukázala na Petra Žigu z Hlasu… Hlas tvoria ľudia, ktorí rástli so Smerom a ktorí získali funkcie a majetky vďaka tomu, že boli súčasťou strany Roberta Fica. Aj preto si nemyslím, že anketa bude úspešná. Strany koalície spája nielen moc, ale aj boj proti Robertovi Ficovi a pri súčasných preferenciách by už vládu museli skladať v inej podobe. Preto Za ľudí bude robiť všetko pre to, aby koalícia vládla čo najdlhšie. Ani Boris Kollár nemá dôvod na zmenu a SaSka má takýchto dôvodov hneď viacero, s prihliadnutím na skúsenosť z minulosti.

- Reklama -