Stoltenberg varoval Trumpa pred priskorým sťahovaním vojakov z Afganistanu

0
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Autor: SITA)

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg varoval v utorok prezidenta USA Donalda Trumpa pred unáhleným stiahnutím vojakov z Afganistanu, ktorý by sa podľa neho mohol znova stať “základňou medzinárodného terorizmu”. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Cena za príliš rýchly alebo nekoordinovaný odchod zahraničných jednotiek z Afganistanu by mohla byť privysoká, uviedol Stoltenberg vo vyhlásení po tom, ako americké médiá priniesli správy o plánoch Trumpa na urýchlenie odsunu vojakov zo stredoázijskej krajiny.

“Hrozí, že Afganistan sa znova stane základňou pre medzinárodných teroristov, kde budú plánovať a organizovať útoky na naše krajiny. A ISIS (Islamský štát) by mohol v Afganistane znovu vybudovať teroristický kalifát, o ktorý prišiel v Sýrii a Iraku,” uviedol šéf Severoatlantickej aliancie.

Stoltenberg zdôraznil, že spojenci z NATO sú v Afganistane už takmer 20 rokov a žiaden z nich tam nechce zostať dlhšie, ako to bude nevyhnutné. Nórsky politik podľa vlastných slov očakáva, že všetci spojenci dodržia prísľub, že z Afganistanu sa stiahnu “koordinovane a organizovane”, keď “nastane správny čas”.

Médiá v USA v pondelok informovali, že Trump zamýšľa do 15. januára znížiť počet amerických vojakov v Afganistane zo súčasných približne 4500 na asi 2500.

Stoltenberg tiež uviedol, že aktuálne v Afganistane pôsobí menej než 12.000 vojakov NATO a viac než polovica z nich nie je z USA. Dodal, že Aliancia bude aj po ďalšom odsune amerických jednotiek pokračovať v misii výcviku, poradenstva a podpory afganských bezpečnostných síl, ktorej financovanie je vyčlenené do roku 2024.

- Reklama -