Altmaier dúfa, že Biden pomôže odstrániť obchodné bariéry medzi USA a EÚ

0
Peter Altmaier (Autor: TASR)

Nemecko dúfa, že obchodné bariéry medzi USA a Európou budú odstránené po nástupe administratívy pod vedením novozvoleného prezidenta Joe Bidena. Vyhlásil to v pondelok nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier.

“Dúfam z hĺbky môjho srdca, že nová administratíva USA nám pomôže sprostredkovať konsenzus o obchodných vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou (EÚ),” povedal Altmaier v Berlíne. “A že môžeme zrušiť veľa a veľa opatrení týkajúcich sa ciel a obchodu inšpirovaných protekcionizmom,” dodal.

Altmaier uviedol, že to platí aj pre európskych obchodných partnerov v Číne a ďalších častiach Ázie. „Dali sme im jasne najavo, že nemôžeme akceptovať dumpingové praktiky, a že trváme na spravodlivých a otvorených trhoch,“ pripomenul.

V nedeľu (15. 11.) vytvorilo 15 ázijsko-tichomorských ekonomík najväčší blok voľného obchodu na svete. Ide o dohodu podporovanú Čínou, ktorá vylučuje USA. Tie totiž vycúvali z rokovaní o konkurenčnej transpacifickej dohode o obchodnom partnerstve po nástupe Donalda Trumpa do úradu prezidenta pred necelými štyrmi rokmi.

Nová obchodná aliancia sa podieľa 30 % na výkone globálnej ekonomiky a žije v nej 30 % globálnej populácie. Osloví tak 2,2 miliardy spotrebiteľov.

- Reklama -