Matovič lockdown na Vianoce neplánuje, chystá masívne testovanie

0
Predseda vlády SR Igor Matovič. Foto: TASR

Vianoce by mali byť bez lockdown, vyhlásil premiér Igor Matovič (OĽaNO) po zasadnutí Ústredného krízového štábu. Ľudia sa podľa neho nebudú cez sviatky správať rizikovo, budú s rodinami a odhaduje pokles infikovaných po Vianociach o 20 percent. Dovtedy chce ale spustiť masové testovanie s miliónmi antigénových testov.

Aby sa žiaci a študenti mohli vrátiť po sviatku Troch kráľov do škôl v čo najväčšom počte okresov, pred Vianocami by sa mal denný limit pozitívnych prípadov na COVID-19 dostať na maximálny počet 500 a súčasne v nemocniciach by nemalo byť hospitalizovaných viac ako 1000 ľudí s ochorením či podozrením na COVID-19, rovnako musí byť najviac 100 ľudí napojených na pľúcnu ventiláciu.

Tretie kolo plošného testovania sa uskutoční v mestách a obciach, ktoré v poslednom testovaní dosiahli podiel pozitívnych testov nad jedno percento. Minister obrany Jaroslav Naď zverejní dnes večer ich zoznam. Testovanie má byť dobrovoľné, z neúčasti nemajú plynúť žiadne nevýhody.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) informoval, že režim pre pendlerov sa zatiaľ nemení. Nebudú tak potrebovať pri prechode hranicami negatívny test na koronavírus.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) opäť nabádal ľudí k zodpovednosti. „Podarilo sa nám zlomiť krivku, ktorá sa obrovskou kinetickou silou rútila do veľkých čísel. Pokiaľ by sme však nenastavili rozumné a zmysluplné kritériá, po chvíli by sa nám táto krivka opäť ohla a dostala by sa do podobného rastu, ako sme mali pred operáciou Spoločná zodpovednosť,” uviedol Krajčí.

Hlavný hygienik Ján Mikas naznačil, že výsledky antigénových testovaní by už budúci týždeň mohli byť súčasťou covidových štatistík. Vyzval k nepoľaveniu v osobnej zodpovednosti.

- Reklama -