Francúzski veriaci žiadali obnovenie slávenia omší počas lockdownu

0
church, architecture, dom
Ilustračná snímka, chrám vo Francúzsku. Foto: Pixabay

V mnohých mestách Francúzska sa počas víkendu konali zhromaždenia, na ktorých veriaci žiadali obnovenie slávenia omší. Počas druhého lockdownu, ktorý sa vo Francúzsku začal 30. októbra, zostávajú chrámy otvorené, ale omše a modlitebné zhromaždenia sa konať nesmú.

Ako informovala agentúra AFP, na protest proti tomuto vládnemu nariadeniu sa počas víkendu uskutočnili protestné zhromaždenia veriacich vo viacerých mestách, napr. v Paríži, Rennes, Bordeaux, Nantes či Štrasburgu. Ich účastníci sa väčšinou modlili alebo spievali chválospevy. Polícia v Bordeaux však zhromaždenie veriacich označila za protest a organizátorov predviedla na výsluch.

V súlade s najnovšími opatreniami prijatými vo Francúzsku v rámci boja proti koronavírusu SARS-CoV-2 sa môžu konať cirkevné pohreby a svadby, ak je na nich prítomných najviac 30 osôb, respektíve maximálne šesť osôb v prípade svadobných obradov. Väčšie náboženské zhromaždenia sú zakázané.

Agentúra AFP informovala, že najvyšší správny súd vo Francúzsku, Štátna rada, v sobotu zamietol odvolanie katolíckych združení proti zákazu bohoslužieb.

Minister vnútra Gérald Darmanin medzičasom v súvislosti s protestnými zhromaždeniami veriacich varoval, že nasledujúci víkend nebude podobnú situáciu tolerovať a vydá pokyn na zásah polície a žandarmérie.

„Život je dôležitejší ako čokoľvek iné a život sa týka boja s koronavírusom,” uviedol v piatok pre rádio France Info.

Predseda francúzskeho Senátu Gérard Larcher však podľa denníka Le Figaro nenamieta proti obnoveniu bohoslužieb za predpokladu, že budú dodržané všetky hygienické nariadenia. Vyzval tiež na začatie dialógu medzi vládou a cirkvami.

Politické strany vo Francúzsku majú rozdielny názor na obnovenie omší: kým pravicové strany veriacich v ich požiadavkách podporujú, centristické strany a zelení sú proti, i keď priznávajú, že rešpektovať toto opatrenia je pre kresťanov obzvlášť ťažké v predvianočnom období a pre katolíkov ešte viac, keďže ich komunitu zasiahol teroristický útok, ktorý sa odohral krátko pred Sviatkom všetkých svätých v Bazilike Matky Božej v Nice.

Odporcovia zákazu omší tvrdia, že ľudia sú viac ohrození vírusmi v supermarketoch, ktoré zostávajú otvorené, ako v kostole, kde sa medzi ľuďmi dodržiava pravidlo o bezpečnom odstupe.

- Reklama -