Minsk: Polícia v nedeľu zadržala vyše 700 účastníkov protestov

0
Zákroky bieloruskej polície voči protestujúcim. Foto: TASR/AP

Počet demonštrantov zadržaných v nedeľu v Bielorusku orgánmi činnými v trestnom konaní presiahol hranicu 700 osôb. Podľa agentúry TASS to oznámilo centrum pre ľudské práva Viasna.

K 20.00 h miestneho času boli na zozname zadržaných, ktorý Viasna zverejnila na svojom webe, mená 722 osôb.

Väčšina z nich bola zadržaná v Minsku, kde polícia hromadne zatýkala účastníkov zhromaždenia na tzv. Námestí zmien na Červiakovovej ulici, kde bol v stredu brutálne zbitý 31-ročný Minčan Raman Bandarenka. Napriek chirurgickému zákroku svojim zraneniam podľahol 12. novembra.

V zoznamoch zadržaných figurujú aj mená obyvateľov miest Brest, Babrujsk, Vicebsk, Hrodna, Navapolack, Mahiľov a ďalších.

Polícia pri svojich zásahoch proti demonštrantom opäť použila silu. Použitie tzv. špeciálnych prostriedkov na rozptýlenie davu v nedeľu podvečer potvrdilo aj bieloruské ministerstvo vnútra, dodala agentúra TASS.

Medzi zadržanými boli opäť i novinári, ako aj 76-ročný Boris Pasternak, známy vydavateľ diel laureátov Nobelovej ceny za literatúry Sviatlany Alexijevičovej a Alexandra Solženicyna či Michaila Žvaneckého. Podľa TASS boli títo ľudia už medzičasom prepustení na slobodu.

Spravodajský portál TUT.by informoval, že na mnohých miestach v bieloruských mestách vznikajú improvizované pomníčky, kam ľudia k Bandarenkovej fotografii prinášajú kvety a zapaľujú sviečky. Niekde nechýbal ani pohár vodky prekrytej krajcom chleba, čo je jeden z pravoslávnych zvykov počas pietnych spomienok na zosnulých.

Nedeľňajšie zhromaždenia ich organizátori nazvali Pochod odvážnych.

- Reklama -