Interfax: Arméni pred odchodom z Karabachu podpaľujú svoje domy

0
Na snímke ruské armádne vozidlá sú odparkované na ceste do Náhorného Karabachu 13. novembra 2020. Rozmiestnenie ruských vojakov pozdĺž kontaktnej línie v Náhornom Karabachu a v Lačinskom koridore, ktorý je významnou spojnicou medzi Arménskom a Karabachom, je zakotvené v trojstrannom vyhlásení podpísanom v noci na 10. novembra prezidentmi Azerbajdžanu a Ruska - Ilhamom Alijevom a Putinom - a arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom. (Foto: TASR/AP)

Obyvatelia viacerých okresov medzinárodne neuznanej Náhornokarabašskej republiky, ktoré by v súlade s trojstranným vyhlásením mali pripadnúť Azerbajdžanu, začali podpaľovať svoje domy. Informovala o tom v piatok agentúra Interfax.

Videozáznamy a fotografie zachytávajúce horiace domy sa objavili aj na sociálnych sieťach. Podľa Interfaxu sa pre zničenie svojich domov, obchodov a iných nehnuteľností pred odchodom do iného regiónu rozhodli najmä obyvatelia okresov Lačin, Kelbadžar či Agdam.

V súlade s trilaterálnou dohodou bude okres Agdam vrátený Azerbajdžanu do 20. novembra. Do 15. novembra vráti Arménsko okres Kelbadžar a do 1. decembra okres Lačin.

Spomínaná dohoda bola prijatá v noci na 10. novembra po tom, čo arménsky premiér Nikol Pašinjan spolu s prezidentmi Ruska a Azerbajdžanu – Vladimirom Putinom a Ilhamom Alijevom – podpísali trojstranné vyhlásenie o prímerí a presune ruských jednotiek na kontaktnú líniu do Náhorného Karabachu, kde budú monitorovať dodržiavanie prímeria.

Táto dohoda je mnohými Arménmi vnímaná ako kapitulácia a v Arménsku po jej podpísaní vypukli protesty, ktorých účastníci žiadajú Pašinjanovu demisiu a vypovedanie dohody. Štvrtkový protest rozohnala polícia.

Na piatok je v Jerevane naplánované nové zhromaždenie opozície, ktorého účastníci budú požadovať demisiu predsedu vlády.

Vládne úrady medzičasom zadržali najmenej 15 lídrov opozície, ktorá žiada Pašinjanov odchod z funkcie.

- Reklama -