Fauci: Vakcína proti koronavírusu je na dosah, musíme však stále byť obozretní

0
Anthony Fauci (Foto: TASR/AP)

Americký imunológ a hlavný odborník Bieleho domu na nový druh koronavírusu SARS-CoV-2 Anthony Fauci sa vo štvrtok vyjadril, že vakcína proti koronavírusu je podľa jeho názoru na dosah. Zároveň však upozornil, aby ľudia nepoľavili a naďalej dodržiavali epidemiologické nariadenia. Povedal to počas videorozhovoru pre britský think tank Chatham House so sídlom v Londýne, píše agentúra AFP.

Podľa Fauciho po vakcíne od amerického koncernu Pfizer správa o ďalšej očkovacej látke stojí “doslova na prahu oznámenia”. Firma Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech v pondelok oznámili, že vakcína, na ktorej vývoji spolupracujú, má 90-percentnú účinnosť. Správu pozitívne prijali trhy a akcie po celom svete sa prudko posilnili.

Americká firma Moderna, ktorá spolupracuje na vytvorení vakcíny s americkým Národným zdravotníckym inštitútom (NIH), tvrdí, že dosiahla dostatočnú úroveň vo fáze testovania, na základe ktorej bude čoskoro pripravená požiadať o núdzové povolenie na použitie vakcíny v USA.

“Kavaléria (vakcín) prichádza, ale ešte svoje zbrane neskladajte,” vyzval metaforicky Fauci verejnosť. Napriek povzbudivým správam však apeloval na ľudí, aby si naďalej dôkladne umývali ruky a nosili ochranné rúška. Zároveň sa vyjadril, že vakcína by mala byť dostupná pre všetkých, aj pre obyvateľov chudobnejších krajín.

- Reklama -