Prezidentka prijala lekárku, ktorá vrátila štátne vyznamenanie

0
Na archívnej snímke Júlia Horáková preberá Pribinov kríž II. triedy z rúk prezidenta SR Andreja Kisku. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu prijala primárku Transplantačnej jednotky kostnej drene Júliu Horákovú, ktorá svoj profesionálny život zasvätila onkologickým detským pacientom. Horáková sa rozhodla vrátiť štátne vyznamenanie ako prejav nesúhlasu s krokmi vlády v súvislosti s plošným testovaním. Hlava štátu jej dôvody podľa svojich slov rešpektuje.

„Štátne vyznamenanie za prínos detskej medicíne jej udelil ešte prezident Andrej Kiska a ja by som bola rada, keby bola jeho hrdou nositeľkou aj naďalej. Po dôkladnom zvážení sa ho ale ako prejav medicínskeho a občianskeho nesúhlasu s krokmi vlády, v súvislosti s plošným testovaním, rozhodla vrátiť. Rešpektujem dôvody, pre ktoré sa tak rozhodla urobiť,” napísala prezidentka na sociálnej sieti.

Horáková je podľa nej človek, ktorý s vášňou roky pomáha a je špičkovou odborníčkou vo svojom odbore. „Cítiť z nej obrovský ľudský prístup, a ako sama povedala, pamätá si mená a tváre všetkých svojich pacientov a pacientiek. Počúvala som ale aj človeka sklamaného z nevypočutých odborných argumentov a vedeckého poznania pri riešení problémov s pandémiou. Je mi to ľúto, lebo počúvať rôzne názory, najmä ak sú opreté o dlhoročné poznanie, je nesmierne dôležité,” skonštatovala. Na vyjadrenie týchto názorov má podľa prezidentky existovať od politikov rešpektujúci priestor, kde môžu naplno zaznieť aj bez toho, aby sa ich nositelia museli vzdávať štátnych vyznamenaní.

- Reklama -