Bittó Cigániková kritizuje Krajčího návrh, po októbrových 100 mil. eur, opäť dofinancovať štátnu zdravotnú poisťovňu

0
Poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS). Foto: TASR

Predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) kritizuje návrh opätovne dofinancovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP). Zdôraznila, že o zámere dofinancovať štátnu zdravotnú poisťovňu ju minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) neinformoval, hoci s ním bola v kontakte. Koaličná strana SaS návrh na stredajšom zasadnutí vlády podľa jej slov nepodporila.

“Keby VšZP dodržiavala plány, nebolo by ju nutné dofinancovať,” komentovala Bittó Cigániková s tým, že samotnú zdravotnú poisťovňu považuje za najmenej efektívnu. Rovnako si myslí, že mať monopol je hrozbou. Dofinancovanie považuje za krok, ktorý otvára cestu unitárnemu systému. Rovnako kritizovala šéfa rezortu zdravotníctva preto, lebo podľa nej nekomunikuje.

Koaličná poslankyňa chce prísť na koaličnú radu s potrebou zvýšenia platby štátu za svojich poistencov. Zdravotníctvo sa má podľa nej dofinancovať, peniaze však majú ísť do všetkých zdravotných poisťovní. Poukázala na to, že koronakrízou nebola postihnutá len VšZP, ale aj súkromné zdravotné poisťovne. Zároveň by podľa koaličnej poslankyne mali byť financie naviazané na konkrétny prínos či napríklad na časovú dostupnosť.

VšZP dofinancovali aj v októbri, a to sumou 100 miliónov eur.

- Reklama -